Fico sa obul do pravice: Demagógovia. “Odborník” kaderník alebo učiteľka z materskej. Ak nám toto neprejde, bude referendum

    0
    Predseda Smer SD Robert Fico (Autor: Dominik Foldes)

    „Pravicové strany na Slovensku si často pomáhajú marketingovou barličkou, že politika sociálnej demokracie je postavená na míňaní peňazí daňových poplatníkov. V ich ponímaní sú práve oni tí dobrí, ktorí šetria, a my sme tí zlí, ktorí rozšafne rozdávajú peniaze. Zoči-voči realite ide však o demagogickú nepravdu,“ napísal v komentári bývalý predseda vlády Robert Fico.

    Polemizuje s tým, čo vlastne v súčasnosti ponúka pravica Slovensku – spomenul napríklad odvodové koliesko šéfa SaS Richarda Sulíka, ktoré podľa jeho názoru zatína sekeru do štátneho rozpočtu. „To je šetrenie pravice v priamom prenose z dielne ´expertov´ tejto strany. Nedá sa to inak nazvať ako neprofesionalita a amatérskosť, ktorú odhalil a prepočítal obyčajný bloger. Na rozdiel od nich my ponúkame reálne a zodpovedné rozhodnutia,“ konštatoval.

    Dodal, že v súčasnosti vláda Petra Pellegriniho predstavila historický krok – a to vyrovnaný rozpočet na budúci rok. Konštatoval, že tento krok je dôsledkom toho, že jeho strane a vláde na krajine záleží. Na druhej strane kritizuje médiá, že tejto prelomovej udalosti nevenovali dostatočnú pozornosť a zaujímali sa o iné témy.

    Nie je v rozpore s politikou Smeru

    Expremiér chce upozorniť, že v prípade, ak parlament schváli návrh štátneho rozpočtu, nebude v rozpore s politikou ich strany. A teda, že všetky sociálne opatrenia ako obedy zadarmo a podobne sú už v ňom započítané. Dodal, že pripravujú aj ďalšie opatrenia na zlepšenie situácie mladých rodín.

    „Odmietame Sulíkovu pravicovú politiku rušiť všetky sociálne opatrenia, ktoré napĺňajú rodinnú peňaženku občanov. Rovnako odmietame politiku, ktorá obhajuje záujmy farmafiriem a svojou personálnou nekompetentnosťou sa snaží zasahovať do sociálneho a zdravotného systému, o školskom ani nehovoriac,“ napísal kriticky.

    Podľa jeho slov chce SaS ako alternatívu vlády ponúknuť odborníkov, ktorý jeden sa venuje školstvu a je profesionálny kaderník, a druhá sa venuje zdravotníctvu a je učiteľka z materskej školy. „Pri najlepšej vôli odovzdať riadenie štátu do rúk takto ´odborne´ obsadenej strany by bolo veľmi nezodpovedné voči ľuďom. Urobíme všetko pre to, aby sa tak nestalo,“ uzavrel.

    Predchádzajúce plány

    Pôvodne sa s vyrovnaným rozpočtom počítalo až v roku 2020, ale premiér Peter Pellegrini po rokovaniach s ministrom financií Petrom Kažimírom rozhodol, že vyrovnaný rozpočet bude o rok skôr. „Na základe posledných analýz a prognóz hospodárskeho vývoja SR, ktoré sú za tretí kvartál dokonca optimistickejšie, ako sa predpokladalo, a zvážení všetkých okolností sme sa dnes na rokovaní vlády aj s pánom podpredsedom vlády a ministrom financií Petrom Kažimírom zhodli na tom, že Slovensko môže byť ambicióznejšie pri tvorbe budúcoročného štátneho rozpočtu,“ povedal 20. novembra.

    V súčasnosti o návrhu vlády musí rozhodnúť parlament. Ten sa mu bude venovať počas 38. schôdze NR SR, ktorá sa začne v utorok 27. novembra. Viac sme písali TU.

    Obedy zadarmo

    Deti v poslednom ročníku predškolských zariadení majú mať obedy zadarmo od 1. januára budúceho roka. Žiaci na prvom a druhom stupni základných škôl až od septembra budúceho roka. Mestá a obce, ako aj školské zariadenia tak majú získať dostatok času, aby zabezpečili technické zariadenia a prípadne doplnili pracovnú silu do jedální. Uviedli to predstavitelia Smeru spolu s predsedom ZMOS-u Jozefom Turčánym počas tlačovej konferencie v utorok 27. novembra. Poslanci Smeru  SD plánujú predložiť v pléne pozmeňujúci návrh, ktorým sa má upraviť účinnosť tohto opatrenia pre jednotlivé zariadenia. Je záujem, aby sa toto opatrenie zrealizovalo čo najhladšie. Boli obavy, či kapacitne budú schopné mestá a obce zvládnuť zvýšený nápor a či majú zariadenia dosť zamestnancov, či majú dostatočné technické vybavenie,” priblížil Fico.

    Úlohou rezortu práce bude zabezpečiť opatrenia na dostatok pracovníkov v zariadeniach, rezort financií zase podľa Ficových slov prisľúbil dva milióny eur na finančnú podporu tam, kde bude situácia najpálčivejšie”. Máme oficiálny prísľub zo ZMOS-u, že urobí všetko pre to, aby sa nikde nevyskytovali situácie, že by okrem poskytovaného 1,20 eura na stravu, pýtali ďalší doplatok. Chceme, aby obedy boli naozaj zadarmo,” podotkol Fico.

    Počet stravníkov stúpa

    Predseda ZMOS-u Jozef Turčány vyčíslil, že počet stravujúcich sa detí v zariadeniach stúpa. V roku 2003 sa v základných školách stravovalo len 44 % detí, v roku 2017 to bolo 70 %. V materských školách sa toto číslo zvyšovalo z 86 % na 97 % detí,” vyčíslil Turčány. Verí, že posunutím účinnosti pre základné školy získajú mestá a obce viac času na zabezpečenie dostatku pracovníkov. Kompromis, ktorý sme dohodli, by mal smerovať k tomu, aby sa posunul termín na to, aby mestá, obce a zariadenia mali viac času na prípravu a dokázali si vybaviť jedálne,” doplnil Turčány.

    Minister práce Ján Richter (Smer SD) doplnil, že jeho rezort je pripravený poskytnúť pomoc pri zabezpečovaní pracovnej sily do jedální. Pomôcť by mohol napríklad projekt verejného zamestnávania, na ktorý je vyčlenených 8,5 milióna eur. Sme pripravení týmto spôsobom zapojiť do projektu až 1000 uchádzačov o zamestnanie,” uviedol Richter s tým, že napríklad prostredníctvom neho by sa mohli ľudia zamestnať ako pomocná pracovná sila do kuchýň.

    Zastropovanie odchodu do dôchodku

    Predseda Smeru sa rovnako vyjadril aj k téme zastropovania veku odchodu do dôchodku na 64 rokov. Podľa jeho slov v prípade, ak ústavný zákon neprejde v parlamente, tak bude referendum, pričom na jeho vyhlásenie odborári zbierajú podpisy. Parlament bude definitívne o tomto návrhu rokovať na aktuálnej schôdzi parlamentu. Poslanci Smeru  SD neustále rokujú s ostatnými stranami, aby získali nadpolovičnú väčšinu v parlamente. OĽaNO už avizovalo, že návrh nepodporí naopak, hnutie Sme rodina áno. SaS je od začiatku proti tomuto návrhu.

    - Reklama -