Fico sa hrdí: Študenti uvidia zmeny v kvalite života. Objem vynaložených prostriedkov na preinvestovanie by mohol byť aj okolo dvoch miliárd eur. Zožal kritiku

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    „Ekonomické výhľady na tento rok potvrdzujú rast ekonomiky, a preto prišiel čas naplniť aj prísľub, ktorý dala strana Smer študentom v súvislosti s rekonštrukciou internátov. Slovenská ekonomika potrebuje vytvárať konkurencieschopnú generáciu, ktorá sa uplatní v oblasti moderných technológií, a dôstojné podmienky na bývanie počas štúdia sú základným krokom k jej profesionálnemu rastu,“ argumentoval predseda vlády. Zdôraznil, že je pripravený okamžite uvoľniť prvých desať miliónov eur a v prípade pozitívneho hospodárskeho rastu ďalších desať miliónov eur v druhom polroku.

    Fico vo svojom komentári v Hospodárskych novinách nazval revolučným rozhodnutie Európskej komisie, že pokiaľ sa na Slovensku budú uskutočňovať špeciálne zatepľovacie práce na verejných budovách, výdavky nepôjdu do dlhu a ani do deficitu. „Pretože tí, čo majú k dispozícii verejné budovy, budú môcť urobiť verejné obstarávanie, v rámci ktorého sa súkromné firmy budú môcť uchádzať o zatepľovanie verejných budov,“ priblížil premiér. Týka sa to aj internátov a školských domovov. „Už v tomto roku sme pripravení začať základné práce,“ spresnil. Zároveň chce začať proces verejného obstarávania zatepľovania verejných budov. 

    Objem vynaložených prostriedkov, ktoré by mohli súkromné firmy a banky preinvestovať, by mohol byť aj okolo dvoch miliárd eur. „Je to jeden z najväčších projektov. Teším sa aj preto, že Bratislava je mesto, ktoré nemôže využívať európske fondy, a takto pomôžeme rekonštrukcii internátov v Mlynskej doline, ktoré sú v kritickom stave,“ vyjadril svoju radosť Fico, no ako sám doplnil, namiesto konštruktívneho dialógu prišla okamžitá negatívna kritika od niektorých predstaviteľov študentov. „Ide skôr o politikum než o racionálny dialóg,“ pomenoval svoj pocit.

    „Je to cesta, ktorá neprinesie želaný výsledok. Boli to totiž naše vlády, ktoré prinášali riešenia pre študentov. Nie pravica, ale my sme dali vlaky zadarmo a teraz ideme zásadne zmeniť kvalitu ich bývania,“ upozornil. V komentári tiež zmienil, že cíti morálny záväzok na naplnenie sľubu, ktorý strana dala pred voľbami. „Dávam im verejnú garanciu, že preplatíme každú faktúru, ktorá vzíde z verejnej súťaže na zateplenie internátov. Máme ešte dva roky pred sebou a verím, že po tom, čo sa rozbehnú projekty a verejné súťaže, študenti uvidia reálne zmeny v kvalite ich študentského života,“ vyjadril svoje presvedčenie premiér.  

    - Reklama -