Fico s Výbohom mlčia. Kto je obvinený v medzinárodnej korupčnej afére?

    0
    Predseda vlády Robert Fico (Autor: SITA)

    Rakúska prokuratúra potvrdila, že v medzinárodnej korupčnej afére Pandury stíha slovenského občana. Podnikateľ Miroslav Výboh však nechce povedať, či je to on.

    SME uvádza, že v dostupných dokumentoch z vyšetrovania sa spomínajú iba dvaja Slováci – okrem Výboha už len jeho priateľ, predseda Smeru Robert Fico. Denník žiadal Výboha o stanovisko k možnému obvineniu ešte v polovici októbra. Vtedy neodpovedal. Teraz je situácia rovnaká.

    Žiadna reakcia

    „V piatok jeho asistentka na honorárnom konzuláte Monaka znovu tvrdila, že inak ako e­-mailom sa s ním spojiť nedá. Sľúbila, že otázky mu pošle. ´Ak neodpovie, asi to znamená, že nemá záujem reagovať´.“

    Nikto sa neozval. Na otázky denníka o Výbohovi minulý týždeň neodpovedal ani Fico.

    Totožnosť obvinených v medzinárodnej korupčnej kauze Pandury šéf rakúskeho protikorupčného úradu odmietol spresniť s vysvetlením, že vec zatiaľ neuzavreli.
    Vyšetrovanie sa celý čas zameriavalo na podnikateľa Miroslava Výboha a zástupcu izraelskej zbrojárskej firmy Rafael Lovu Droriho.

    Mecenáš Smeru?

    Premiér Fico priznal priateľstvo s Výbohom v júli minulého roka práve v súvislosti s pandurmi. „Pán Výboh je môj priateľ. Ja sa predsa nebudem tváriť, že nie je môj priateľ. Dvadsať rokov ho poznám osobne.“ V minulosti pritom Smer Ficovo spojenie s Výbohom popieral. SME uvádza, že Výboh je považovaný za jedného z mecenášov Smeru.

    Čo sú to pandury?

    V roku 2006 vláda Jiřího Paroubka (ČSSD) schválila nákup transportérov od rakúskej firmy Steyr. O rok neskôr, po nástupe vlády Mirka Topolánka (ODS) Česko zmluvu vypovedalo. V roku 2009 ju opäť schválilo, za 107 pandurov sa zaviazalo zaplatiť 14,4 miliardy korún. Kauza pandurov vyvrcholila v roku 2014, keď obžalovali z korupcie Topolánkovho priateľa lobistu Mareka Dalíka. Dalík v kauze Pandury už stojí pred súdom.

    - Reklama -