Fico robí hanbu. Prečo sú premiérove postoje k imigrantom nesprávne a kvóty v poriadku, rozoberá Šabata

    0
    Utečenci na maďarsko-rakúskej hranici v rakúskom Nickelsdorfe (Autor: SITA)

    Šabata si na jednej strane myslí, že kvóty nie sú najlepším spôsobom, ako sa má Európa vyrovnať s príchodom obrovského množstva utečencov, zároveň však podľa neho Fico ani ostatní premiéri V4 nemajú pravdu, keď ich odmietajú. A tak robia svojim krajinám iba hanbu.

    Nemôžu ísť všetci do Nemecka

    Šabata upozorňuje, že je dôležité rozmýšľať v rovine, čo možno urobiť dnes a čo je rozumné až zajtra. Sú to otázky nasmerované nielen k obrane Schengenu, ale aj k záchytným táborom a boju proti pašerákom. Šabata to prirovnáva k povodni. Keď príde prívalová vlna, konáme hneď a nemáme reči o tom, ako v budúcnosti vysadíme nad obcou záchytný les, pretože to v momentálne situácii nikomu nepomôže. Preto sú aktuálne kvóty v poriadku, nemôžeme predsa všetkých poslať do Nemecka.

    Dvetisíc migrantov nerozloží kultúru

    Slovensko dalo „veľkorysú“ ponuku, že prijme 200 utečencov. Len cez Maďarsko, Rakúsko a Viedeň ich však prešli tisíce. Angela Merkelová ich víta a oni ju zbožňujú. „Angela Merkelová a chladní nemeckí počtári rýchlo pochopili, čo treba robiť hneď a o čom hovoriť na októbrovom summite,“ píše Šabata. Podľa neho Slovensko raz možno pochopí,  že nie dvesto, ale ani dvetisíc migrantov nerozloží našu bezpečnosť a kultúru. Ale to sa týka nielen Slovenska. Aj Brusel možno bude časom od Grécka a Talianska požadovať bránenie schengenskej hranice a sám im s týmto pomôže.

    Európa je dosť bohatá

    Medzi nedostatočne informovaným a hysterickým obyvateľstvom často prebiehajú názory, prečo všetci utečenci mieria do Európy, a nie na Blízky východ. To však nie je pravda, pretože krajiny ako Libanon či Jordánsko ich už zachytili milióny. Na to upozorňuje aj Šabata. Podľa neho je Európa dosť bohatá na to, aby tieto krajiny dokázala odbremeniť. „A  keď sa zapoja Rusko a Irán, môže sa stať, že o rok či dva sa skončí občianska vojna v Sýrii,“ myslí si Šabata.

    Dnes. Nie zajtra

    Pomoc utečencom je podľa prezidenta Kisku základným prejavom ľudskosti a dokáže určiť charakter nielen Slovenska. Verí, že Slovensko si zachová tvár sebavedomej krajiny, v ktorej majú ľudia otvorené srdce. Ako povedal vo svojom prejave k utečencom, pri riešení migračnej krízy sa práve rozhoduje o srdci a charaktere Európy. A Šabata len dopĺňa: „Dnes, nie zajtra.“


     

    - Reklama -