Fico proti kotlebovcom brojí, manželka jeho blízkeho spolupracovníka pre nich robí

    0
    Riaditeľ Oddelenia prevencie korupcie Úradu vlády SR Peter Kovařík vedno s premiérom Ficom (Autor: TASR)

    Ešte koncom mája tohto roku premiér Robert Fico, aby ukázal, že svoj boj proti korupcii myslí vážne, vytvoril nový Odbor prevencie korupcie Úradu vlády SR. Za jeho riaditeľa menoval bývalého policajného vyšetrovateľa Petra Kovaříka. Teraz vyšlo najavo, že jeho manželka Alena Kovaříková pracuje pre súčasného banskobystrického župana Mariana Kotlebu ako riaditeľka oddelenia riadenia ľudských zdrojov na župe.

    Keby išlo o ktoréhokoľvek iného župana, nebolo by na tom nič zvláštne. Kotlebu však sám premiér označuje za zlo. Už v roku 2006 v súvislosti s Kotlebom vyzýval Fico políciu na okamžitý a tvrdý zásah proti extrémizmu.

    Svojimi vystúpeniami proti Kotlebovej ĽSNS a extrémizmu Fico nešetrí ani dnes. Odsudzovanie extrémizmu sa stalo pevnou súčasťou jeho verejných vystúpení. Kotleba je podľa jeho slov „zlo a voči tomuto zlu treba vystupovať“. Slováci si podľa premiéra sami pľujú do tváre, keďže „dovoľujeme, aby takíto ľudia boli pri moci v tých častiach Slovenska, kde SNP vznikalo“. K tomu, že manželka jedného z jeho blízkych spolupracovníkov pre Kotlebu priamo pracuje, sa premiér, paradoxne, zatiaľ nevyjadruje.

    Prijala Kotlebovho brata aj manželku

    Keď Kotleba v roku 2013 zvíťazil v komunálnych voľbách a prebral županskú štafetu po Vladimírovi Maňkovi, udialo sa v Banskobystrickej župe viacero personálnych zmien. Veľa ľudí nový župan vyhodil a ďalší odišli sami, lebo odmietali pracovať pre sympatizanta fašizmu. Kovaříková nepatrila ani do jednej z týchto skupín. Na úrade síce pôsobila už za Maňku, svoj post si však udržala aj po príchode Kotlebu.

    Ako personalistke jej zároveň pripadla úloha nanovo obsadiť prázdne pozície, ktoré v dôsledku hromadného prepúšťania vznikli. Na väčšinu voľných pracovných miest prijala Kotlebových rodinných príslušníkov vrátane jeho brata, nastávajúcej manželky a desiatok členov ĽSNS.

    Morálny problém nevidí

    O Kovaříkovej hovoria bývalí zamestnanci župy ako o profesionálke. Ona sama uviedla, že v oblasti personalistiky pracuje už viac než 15 rokov, z toho dvanásty rok na samosprávnom kraji, a Kotleba je už tretí župan, pod ktorým na úrade pôsobí. „V mojej náplni práce nie je riešiť politické otázky, ale problémy týkajúce sa personalistiky a miezd. Ako iste viete, ja si predsedu samosprávneho kraja nevyberám, je volený,“ uviedla Kovaříková pre Denník N. Vo svojej práci pre Kotlebu nevidí ani etický, ani morálny problém.

    Problém so zamestnaním svojej manželky nevidí ani Kovařík. „Osobne vidím morálny a etický problém len vo formulácii vami položených otázok tak, že účelovo zasahujete do života mojej manželky,“ napísal denníku. Župa je s Kovaříkovou spokojná, v písomnom stanovisku to potvrdil Kotlebov hovorca Milan Uhrík.

    Premiér Fico sa zatiaľ k týmto skutočnostiam nevyjadril.

    - Reklama -