Fico predstavil opatrenia na zvýšenie životnej úrovne. Ako porastie minimálna mzda a čo nás ešte čaká?

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    Krajine sa podľa jeho slov darí ekonomicky aj finančne a pocítiť to musia aj samotní obyvatelia na raste životnej úrovne. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter (Smer-SD) predloží vláde SR a následne do Národnej rady SR v krátkom čase nové návrhy, ktoré by mali smerovať práve ku zvýšeniu životnej úrovne ľudí na Slovensku.

    „Začneme dovozom lacnej pracovnej sily zo zahraničia. Chápem, že zamestnávatelia nemajú dostatok kvalifikovanej pracovnej sily, no nemôžeme súhlasiť s tým, aby sme navozili lacnú pracovnú silu, dali im absolútne nízke mzdy a také pracovné podmienky, ktoré dnes zakazuje Zákonník práce. Preto dáme do Zákonníka práce zákaz sociálneho dampingu. Ak si zamestnávateľ potrebuje niekoho doviezť, musí ten človek pracovať za rovnakých podmienok ako slovenskí robotníci,“ skonštatoval Fico. 

    Úlohou vlády je podľa premiéra robiť všetko pre to, aby sa Slovensko približovalo z hľadiska životnej úrovne bohatým krajinám EÚ. „Na jednej strane máme bohaté západné krajiny, na druhej strane krajiny, ktoré vstúpili do EÚ v roku 2004 a napriek tomu, že stále majú vysokú produktivitu a kvalitu práce, veľmi pomaly sa približujú priemernej životnej úrovni v EÚ.“

    Vláda chce preto dynamicky pristúpiť ku zvyšovaniu minimálnej mzdy, ktorá by sa mala na budúci rok priblížiť k sume 500 eur mesačne a v roku 2019 by mala hranicu 500 eur prekročiť. Ďalším opatrením vlády bude zavedenie desaťdňovej platenej dovolenky pre otca novonarodeného dieťaťa, pričom otec si ju bude môcť vybrať v priebehu prvého mesiaca po narodení dieťaťa. Táto dovolenka bude platená vo výške desaťdňovej priemernej mzdy, ktorú otec zarába. 

    Slovensko je v rámci EÚ krajinou, v ktorej pracuje najviac ľudí v noci, až 240.000 zamestnancov. Tým by sa mali zvýšiť príplatky za prácu v noci zo súčasných 20 % z minimálnej mzdy na 50 %, čo by znamenalo, že priemerný zamestnanec zarobí ročne o vyše 500 eur viac. Príplatky za prácu v sobotu a nedeľu by mali dosiahnuť 100 % výšky minimálnej mzdy. „Stopercentný príplatok vo výške priemerného zárobku navrhneme aj za prácu počas štátneho sviatku,“ povedal premiér.

    Ďalšou podporou pre zamestnancov bude aj vyššia podpora cestovania za prácou. „Sú nejaké príplatky na cestovanie na šesť mesiacov od nástupu do práce a príspevok na bývanie, tieto chceme zvýšiť. Zároveň chceme zaviesť príspevok na presťahovanie sa za prácou do iného regiónu,“ potvrdil Fico.

    - Reklama -