Fico pôjde pre Matoviča na policajný výsluch. Nie je všetko tak, ako vyzerá, hovorí bezpečnostný expert

    0
    Igor Matovič. (Autor: Repro foto: TA3)

    Policajný prezident vylúčil, že by polícia disponovala materiálmi o prevode Matovičovej živnosti predtým, ako ich dal Fico polícii. „Koncom januára odovzdal predseda vlády dokumenty, ktorými disponoval, polícii. Tieto dokumenty má vyšetrovateľ, ktorý ich vyhodnotil. Na základe ich obsahu sa rozhodol prvýkrát vypočuť Pavla Vandáka, a to v utorok 2. februára. S tým, že tento výsluch bol doplnený vydaním všetkých vecí, ktoré pán Vandák mal k dispozícii a mohli súvisieť s danou kauzou,“ vysvetlil Gašpar.

    Druhý výsluch sa uskutočnil v sobotu 6. februára, podľa Gašpara išlo o opakovaný výsluch vykonaný z procesných dôvodov. „Lebo prvý výsluch sa vykonal procesne v kauze regionPress s. r. o. a keďže informácie sa týkali iného účtovného obdobia a úplne iného subjektu, a to Igor Matovič – regionPress, živnosť, bolo potrebné vydať nové uznesenie o trestnom stíhaní a pod týmto novým uznesením ho vypočuť opakovane,“ konštatoval policajný prezident. O tomto druhom Vandákovom výsluchu podľa jeho slov informovali aj médiá. 

    „Chcem zdôrazniť, že v kauze s. r. o. sa vyšetruje obchodná aktivita a správanie sa voči daňovým úradom za obdobie rokov 2011 až 2015. To znamená, polícia v žiadnom prípade nedisponovala dokumentmi, ktoré sme dostali od predsedu vlády a ktoré sa týkajú iného subjektu a iného časového obdobia,“ dodal Gašpar. 

    Pri postupe voči Matovičovi sa polícia podľa neho správala ústretovo až nadštandardne. Gašpar osobne volal s Matovičom a žiadal ho, aby poskytol súčinnosť pri dohodnutí termínu výsluchu a vydaní vecí. Obe Matovičove kauzy, teda posudzovanie účtovníctva vo firme regionPress s. r. o., ako aj prípad okolo prevodu živnosti Igor Matovič – regionPress, posudzuje polícia podľa Gašpara zákonným postupom podľa Trestného poriadku a v spolupráci s prokuratúrou. „Nie je pravdou, že vyšetrovanie riadi niekto, kto nemá oprávnenie,“ konštatoval policajný prezident.

    Kauzu podľa neho sprevádza množstvo klamstiev, lží a poloprávd. Gašpar odmietol, že by polícia konala na pokyn úradu vlády. Všetkých, ktorí majú vedomosť o porušení zákona zo strany policajných funkcionárov, Gašpar vyzval, aby to oznámili príslušným orgánom, teda prokuratúre alebo polícii.

    „Ťažko sa mi počúvajú slová o tom, že ja dávam pokyny vyšetrovateľovi, respektíve, že ja prijímam nejaké pokyny, prípadne že ja by som zastavoval nejakú kauzu, ktorá sa včera v jednej relácii spomínala. Sú to nepravdivé, lživé a zavádzajúce informácie. Využijem všetky zákonné prostriedky na ochranu svojej osoby, ale tie nebudem teraz konkretizovať, aby som nevstupoval v tomto období aj ja do celej kauzy,“ vyjadril sa policajný prezident. 

    Do parlamentných volieb, ktoré sa uskutočnia 5. marca, sa polícia podľa Gašpara nebude ku kauze prevodu Matovičovej živnosti vyjadrovať, keďže ide o živý prípad. 

    Predseda vlády Robert Fico začiatkom februára informoval, že Matovič v roku 2008 fiktívne previedol svoj podnik Igor Matovič – regionPress na bieleho koňa, prepral 122 miliónov korún a zlikvidoval účtovníctvo podniku, aby sa vyhol daňovej kontrole. Matovič všetky tieto informácie dôrazne odmietol, predaj podniku vysvetlil tým, že chcel umožniť vymáhanie starých pohľadávok svojmu vtedajšiemu zamestnancovi Pavlovi Vandákovi. Matovič trvá na tom, že dane riadne platil a svoj vlastný podnik netuneloval.

    Nie je všetko tak, ako v skutočnosti vyzerá

    Igor Matovič sa v priebehu prípadu opakovane vyjadril na adresu premiéra, že používa mečiarovskú taktiku zneužívania bezpečnostných služieb. ParlamentéListy.sk sa niekoľko dní po vypuknutí tohto sporu pýtali bezpečnostného experta Juraja Zábojníka, ako hodnotí tvrdenia Matoviča i spor ako taký.

    „Je veľmi ťažké vyjadriť sa k tomu, že kto používa aké metódy. Či ich používal niekedy predošlý premiér, či ich používa tento premiér. U každého ide o obhájenie sa, aby verejnosť vedela, kde je pravda, vraví Zábojník.

    Ako dodal ku kauze Matoviča: „ Zo začiatku sa to môže javiť ako kauza, ktorá usvedčuje pána Matoviča z niečoho nekalého, ale na záver to tak nemusí byť. Je jedno židovské príslovie: „Nie je všetko tak, ako v skutočnosti vyzerá“.

    Neprofesionálne bezpečnostné zložky?

    Podľa Zábojníka je dôležité, kto sa kauze venuje, aké má podklady. „Čiže je veľmi dôležité, kto zanalyzoval všetko okolo toho, v čom je pán Matovič podozrivý a aké sú z toho výstupy. Samozrejme, ak pán Matovič dokáže, že to tak nie je, tak potom je to veľké faux pas a myslím si, že niekto, kto prišiel a upozornil na to, či už to boli pracovníci orgánov činných v trestnom konaní, alebo príslušníci nejakej inej bezpečnostnej zložky, urobil neprofesionálnu vec,“ vraví bezpečnostný expert.

    Toto by sa podľa neho diať nemalo, pred verejnosť by sa malo ísť len so skutočnosťami, ktoré sú naozaj overiteľné. „Ak by som vychádzal z toho, či sú overiteľné, tak to by nemal byť problém ani pre premiéra, pretože kto iný ako vláda ma k dispozícii všetky štátne nástroje,“ myslí si Zábojník. 

    „Máme toľko inštitúcií, že ak skutočne je to s pánom Matovičom pravda, tak by nemal byť problém, aby boli tieto veci zdokumentované, podložené a potom nech si spraví verejnosť sama názor, kde je pravda,“ vysvetľuje Zábojník. 

    „Viem, ako funguje tím v blízkosti premiéra vlády, pretože som tam žil, len som mal úplne iné úlohy. Viem, ako zvyknú niektorí pracovníci úradu vlády a príslušných sekretariátov trpieť záchvatmi akútnej dôležitosti, no rýchlo zabudnú, načo sú tam v skutočnosti. Všetky informácie, ktoré nevyhodnotia správne a pustia ich do systému, formujú obraz udalostí. Premiér musí dostávať stopercentné informácie, o ktorých niet pochýb, a musí byť chránený odborníkmi, aby vedeli vyvrátiť klamstvá a lži, ako to mohlo byť napríklad i v prípade údajnej účasti asistentky slečny Troškovej v emailovej komunikácii. Ak to bola účelovo vytvorená kauza voči premiérovi, mali ho ľudia chrániť a dokázať, že aké je jednoduché vstúpiť do súborov v informačnom systéme a pomeniť údaje. Schopný IT odborník by to mal objaviť okamžite. Podľa toho čo som videl v médiách z tlačovky, tomu zrejme tak nie je. Na takýchto miestach musia v tíme okolo premiéra robiť ľudia, ktorí majú talent pre prácu. Predstieranie inteligencie je dočasné a nástrah je mnoho,“ dodáva na záver analytik.

    Autor: SITA, ste

    - Reklama -