Fico podporil neonacizmus a skínov, tvrdí šéf Únie Rómov na Slovensku

    0
    František Tanko (Autor: TASR)

    Šéf združenia František Tanko vyhlásil na margo premiérových výrokov, že Rómovia sú zhrození z toho, ako ich premiér odsudzuje. „Na sneme odzneli veľmi tvrdé výroky na stranu Rómov,“ povedal Tanko. Premiér totiž podľa neho verejne podporil neonacizmus, fašizmus a skínov, ktorým dal prakticky zelenú, aby dehonestovali Rómov na Slovensku. Podľa neho je smutné, že sa predseda vlády takto vyjadruje.

    Premiér sa po sobotňajšom sneme strany v Prešove vyjadril, že Rómovia v osadách svojím správaním „znechucujú a znepríjemňujú život ľuďom, ktorí dodržiavajú zákon“. V súvislosti s tým vyhlásil Fico koniec politickej korektnosti a riešenie problémov s Rómami v osadách vidí v posilnení policajných hliadok v týchto miestach a uplatňovaní tvrdších represií voči Rómom. „Je neprijateľné, aby premiér huckal ľudí proti Rómom v osadách,“ vyhlásil Tanko. Myslí si, že je to smutné aj z toho hľadiska, že Smer ako strana získal desiatky tisíc hlasov aj od týchto Rómov a teraz proti nim takto vystupuje.

    Problémom je, že zlyháva komunikácia

    Problémom je podľa Tanka komunikácia so súčasnou vládou, ktorá je veľmi komplikovaná a v súčasnosti zlyháva. „Ako občianske združenie sme sa niekoľkokrát snažili s premiérom stretnúť. V roku 2009 sme podali ako občianske združenie žiadosť o stretnutie s premiérom, kde sme ho vyzvali listom, aby sa s nami stretol na pracovnom stretnutí, kde by sme mu my Rómovia navrhli adekvátne riešenia rómskej problematiky. Žiaľ, ani za niekoľko rokov sa nám s ním stretnúť nepodarilo.“ Jediný, kto môže rómsku problematiku vyriešiť, je pritom podľa neho práve premiér, pretože len on má potrebné kompetencie, ktoré napríklad chýbajú splnomocnencom vlády.

    Fico však mal pravdu v jednom, a to v tom, že za niekoľko rokov jeho vláda nevedela a nezvládla vyriešiť rómsku problematiku. EÚ posiela niekoľko miliónov na riešenie rómskej problematiky a štát tieto prostriedky podľa Tanka zadržiava. „Poprosím, aby premiér nehádzal všetkých Rómov do jedného vreca, pretože on za svoju vládu nevyriešil nič,“ odkázal Ficovi.

    Parlamentné listy sa preto Tanka pýtali, kde vidí riešenie Únia Rómov na Slovensku. Riešenie problematiky vidí štatutár únie v zavedení povinnej práce nielen pre Rómov, ale pre všetkých ľudí na Slovensku. Aj mladí ľudia by mali podľa neho hneď, ako ukončia základnú povinnú školskú dochádzku a nechcú pokračovať v štúdiu, nastúpiť do práce. Či už čistiť les, alebo aj ulicu, to je jedno. Ale treba vraj povinnú prácu. „Rómovia robiť chcú a je zarážajúce, ak ich niekto odsudzuje a hádže všetkých do jedného vreca,“ vysvetľuje. Nie je podľa neho vôbec pravda, že Rómovia nechcú robiť. „Len v Bratislave pracuje na stavbách 4 000 Rómov,“ objasňuje.

    Premiér zneužíva Rómov

    Tanko sa pritom vyjadril, že Fico rómsku problematiku zneužíva. Premiér chce podľa neho odpútať pozornosť od svojich vlastných podozrivých aktivít a presmerovať ju na nepriateľa, za ktorého si vybral Rómov. Okrem toho tvrdí, že Smer zneužíva Rómov aj inak, a to konkrétne pri voľbách. Podobné prípady ako napríklad nedávno medializované kupovanie rómskych hlasov v obci Lomnička nie sú ničím výnimočným. V Trebišove napríklad podľa neho koordinátor na aktivačných prácach, kde Rómovia robili, písal po zmene pracovníkom na ruku číslo strany Smer, ktoré majú pri voľbách krúžkovať.

    „Ak budeme ticho, budú nám skákať po hlave. Stačilo. Ak Fico vraví, že Rómovia sú len príťažou, je to klamstvo,“ vyhlásil Tanko. V roku 2009 napríklad ako občianske združenie finančne prispeli detskej fakultnej nemocnici, urobili charitatívny koncert. Šéf občianskeho združenia zároveň vyzýva Roberta Fica k pracovnému stretnutiu.

    Autor: Dominik F.

     

    - Reklama -