Fico podporil Lisabonskú zmluvu a dnes ju nechce rešpektovať. Ženie Slovensko do konfrontácie s EÚ. Hovoria dvaja bývalí poslanci

    0
    Zľava: Vladimír Palko, exminister vnútra (Autor: SITA)

    Slovenský parlament hlasoval o Lisabonskej zmluve v roku 2008. Súčasťou vtedajšej vlády bol, rovnako ako dnes, Smer na čele s Robertom Ficom. Súčasný premiér bol veľkým zástancom prijatia textu Lisabonskej zmluvy. Na jej úskalia však práve v týchto dňoch narazil.

    Proti prijatiu Lisabonskej zmluvy vtedy zahlasovali len piati zákonodarcovia zo stopäťdesiatčlenného poslaneckého zboru. Dvaja z nich, František Mikloško a Vladimír Palko, sa teraz vyjadrujú k postojom Roberta Fica so slovami, že ho dobehla vlastná minulosť.

    Dnes premiéra úsmev dobehol

    František Mikloško si spomína na deň, keď parlament hlasoval o Lisabonskej zmluve nasledovne: „Keď prebehalo hlasovanie, spievali sme slovenskú hymnu.“ Pokračoval, že bol presvedčený, že Slovensko ako suverénna krajina prijatím Lisabonskej zmluvy skončí. „Pamätám si, ako sa vtedy premiér Fico sa na nás pozrel s takým úškľabkom, že čo to robíme. Dnes ho ten úsmev dobehol, pretože v Lisabonskej zmluve je zakotvené práve to (celý Smer ju schválil), s čím on dnes zápasí,“ povedal Mikloško.

    Čierne na bielom

    O čom František Mikloško hovorí? Čl. 78 ods. 3 hovorí, že „ak sa jeden alebo viac členských štátov ocitne v núdzovej situácii v dôsledku náhleho prílevu štátnych príslušníkov tretích krajín, môže Rada na návrh Komisie prijať dočasné opatrenia v prospech dotknutého, respektíve dotknutých členských štátov. Uznáša sa po porade s Európskym parlamentom.“

    Jánošík či Sedmospáč?

    Vladimír Palko sa zamýšľa nad tým, čo to vlastne znamená, že sme boli prehlasovaní? A prečo sme vlastne mohli byť prehlasovaní? „Boli sme prehlasovaní preto, lebo aj pre Slovensko už 7 rokov platí Lisabonská zmluva. Pred platnosťou tejto zmluvy nebolo možné žiadnu krajinu prehlasovať.“ Palko si spomína, že Fico pred siedmimi rokmi hovoril, že kto nehlasuje za Lisabonskú zmluvu, ten je protislovenský či protieurópsky. Mikloško si o Ficovi myslí, že on chce byť vždy Jánošík, ktorý bráni slovenský ľud, ale nakoniec sa aj tak vždy prispôsobí. „Som dosť prekvapený, keď Robert Fico dnes hovorí, že nemôže väčšina vnucovať niečo menšine. To nie je seriózna politika. Hlása jedno, potom druhé. To je postoj človeka, ktorý sa zobudil po siedmich rokoch. Sedmospáč,“ skonštatoval Palko.

    Celý videokomentár si môžete pozrieť TU

     


     

    - Reklama -