Fico otvorene o Lajčákovi: Má jeho dôveru? Bude kandidátom na prezidenta? A tvrdý odkaz Kiskovi: Nestaraj sa do Národnej rady

    0
    Premiér Robert Fico a jeho poradca pre komunikáciu Erik Tomáš (Autor: TASR)

    „Trvám na tom, že minister má moju plnú dôveru, trvám na tom, že nebol porušený žiadny zákon, trvám na tom, že nič nebolo predražené a všetko prebehlo tak, ako malo prebehnúť,“ uviedol Fico. Lajčák podľa neho dostatočne dôveryhodne vysvetľuje všetkým, ktorí sa pýtajú, a dodáva všetky potrebné dôkazy a dokumenty, ktoré dodávať má.

    Fico, ktorý bol v relácii bez oponenta, viackrát kritizoval RTVS a ďalšie médiá, že sa protislovensky stavajú k téme predsedníctva. Podľa premiéra je tu skupina novinárov a médií, ktorí cielene poškodzujú záujmy Slovenska. „Nemôžeme akceptovať, aby ste zneužívali slobodu, ktorú máte k dispozícii, na tieto neustále cielené útoky,“ dodal Fico.

    Zároveň Fico potvrdil, že Smer-SD opätovne podporí v parlamente novelu Rokovacieho poriadku Národnej rady SR. Prezident Andrej Kiska novelu vetoval. Podľa Fica išlo zo strany hlavy štátu o nezmyselné veto. „Nechápem, čo sa prezident stará do života Národnej rady. To je predsa vnútorný život Národnej rady. Verím, že tento zákon bude bezproblémovo schválený a že pomôže k väčšiemu poriadku v Národnej rade,“ dodal Fico. Veto by mal podľa neho prezident používať v iných prípadoch, nie v prípade vnútorného života parlamentu.

    Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) má podľa Fica jeho podporu pri zmenách. „V parlamente treba spraviť konečne poriadok. Hoci ja nesedím v parlamente, ale to, čo sa tam deje zo strany opozície, je neakceptovateľné. Odmietam, aby na vystúpenia ministrov a poslancov za vládnu koalíciu vykrikovali opoziční poslanci zabiť, obesiť, zavraždiť, utopiť,“ uviedol Fico. Smer-SD opätovne podporí novelu zákona v parlamente.

    Fico pripomenul, že napríklad čas na diskusiu v parlamente sa obmedzoval za šéfovania Richarda Sulíka (SaS). „Bol doteraz platný rokovací poriadok. A v roku 2012 až 2016 ja si teda nepamätám situáciu, že by sme bránili opozičným poslancom čokoľvek hovoriť. Ak niekto niekomu bránil hovoriť, tak to bolo v rokoch 2010 až 2012, keď Smer-SD bol v opozícii a pamätám si, ako vytiahli tie staré čiernobiele televízory, tam nám ich položili do dvoch kútov parlamentu a takto nám odťukával čas, koľko môžeme hovoriť,“ dodal premiér.

    Premiér sa nevyhol ani téme, ktorá sa pred pár dňami objavila v médiách a zatiaľ nepotvrdil, či bude súčasný minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) kandidátom Smeru-SD na funkciu prezidenta. “Nechodím s klebetami do médií, keď to bude aktuálna vec, tak to povieme,” povedal v Slovenskom rozhlase Fico.

    Predseda vlády poznamenal, že prezidentské voľby sú ešte ďaleko. Smer-SD má podľa neho “kopec času na takéto úvahy”. Premiér teraz vidí priority inde. “Chceme úspešne dokončiť slovenské predsedníctvo v Rade EÚ, na budúci rok plánujeme postaviť veľmi dobrého kandidáta na predsedu Valného zhromaždenia OSN. Aj v tejto veci konáme intenzívne,” dodal Fico.

    Za potenciálneho prezidentského kandidáta Smeru-SD označil Lajčáka poslanec NR SR Marián Kéry (Smer-SD). Podľa neho “sa to tak hovorí”. Pre médiá neskôr odmietol, že by prezentoval oficiálne stanovisko najsilnejšej vládnej strany. Takéto tvrdenie označil za jeho vlastný názor.

    Funkčné obdobie súčasného prezidenta Andreja Kisku uplynie v roku 2019. Kiska zatiaľ neoznámil, že sa o post hlavy štátu bude uchádzať opakovane. V roku 2014 uspel v druhom kole prezidentských volieb pred súčasným premiérom Robertom Ficom. Z vládnej strany Smer-SD doteraz meno množného kandidáta pre voľby v roku 2019 nezaznelo.

     

    - Reklama -