Fico nemá rád demokraciu. Takto to padalo na premiérovu hlavu v Knižnici Václava Havla

    0
    Európa (Autor: internet)

    Úvodným rečníkom bol poľský publicista Aleksander Smolar, ktorý hovoril o situácii v strednej Európe, najmä o utečeneckej kríze. Potom nasledoval český poslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer.

    „Nielen Brexit otvorí otázku, aké robustné je usporiadanie Európy. Otvára sa veľa otázok ohľadom budúcej architektúry. A to v čase, keď by mali štáty stáť pri sebe a mali by ich riešiť vo vzájomnej zhode,“ uviedol okrem iného Niedermayer. Podľa neho by sa Česká republika nemala usilovať o odchod z Európskej únie. „To, že to chce Veľká Británia, neznamená, že by sme to mali chcieť aj my. My sme oveľa menší,“ podotkol.

    Západ nás podľa spisovateľa a publicistu Martina Šimečku, ktorý bol ďalším rečníkom v danom paneli, vidí ako troublemakerov a vracia nás do 30. rokov minulého storočia. „Ako je možné, že jazyk v strednej Európe takto zhrubol? Odráža to celkovú spoločenskú atmosféru v našich krajinách,“ podotkol následne Šimečka. „Všetky krajiny majú po roku 1989 spoločnú jednu vec: to, že sme budovali kapitalizmus, ale zároveň sme mali pocit, že demokracia sa bude budovať bez nášho príspevku,“ povedal s tým, že sme 25 rokov premrhali budovaním kapitalizmu a zanedbaním bežných vecí – od vzdelania až po diskusiu, čo znamená žiť v slobodnej spoločnosti.

    Poľsko a Maďarsko sú podľa neho neskutočne zmierlivé k neoliberálnym režimom. „Spoločnosť upadá do apatie,“ domnieva sa Šimečka. Následne skritizoval aj slovenského premiéra Roberta Fica, ktorý podľa jeho slov nemá rád demokraciu. „Ale paradoxne napríklad Slovenská televízia je v najlepšej kondícii,“ dodal. Dôvodom je vraj to, že Fico na situáciu na Slovensku kašle.

    Posledným rečníkom bol maďarský sociológ Attila Melegh. Ten hovoril predovšetkým o maďarských elitách.

    - Reklama -