Fico mohol byť štátnik. Ale prepásol šancu. Tvrdí politologička

    0
    Premiér Robert Fico (Autor: SITA)

    Na Slovensku je vraj minimálne 20 percent ľudí, ktorí jednoznačne vyjadrujú k utečencom pozitívny postoj. Prečo žiadna zo strán tento postoj neartikuluje? Na túto otázku Szomolányi odpovedá nasledovne: „Už dlhšie pozorujem – a začalo sa to prejavovať už v referende o rodine – že na Slovensku absentujú politickí lídri… Čím sa líši vodca, charizmatický, populistický politik od lídra?

    Líder je politik, ktorý je schopný formulovať víziu ako spoločnosť posunúť, a má aj predstavu, ako ju realizovať… Povedzme ako prezident Kiska… Mal tú guráž a artikuloval iný, ústretovejší, humánnejší postoj k utečencom.”

    Szomolányi taktiež konštatuje, že slovenskej parlamentnej scéne chýba vyprofilovaný liberál. Rozhodne ním vraj nie je jej predseda Richard Sulík, ktorého považuje za oportúnneho politika. Figeľ, Procházka, Lipšic, pochádzajú z KDH, takže sú to konzervatívni politici. Politici z Mostu boli pôvodne v maďarskej kresťansko-demokratickej strane. “A Obyčajní ľudia, to je zmeska bez jasného politického profilu. Občania liberálnej orientácie, ktorých bude okolo 15-20 percent, nemajú politickú reprezentáciu. Žiadnu,“ dodáva.

    Politologička však kritizuje aj elitu Európskej únie, ktorá podľa nej zlyhala. Lídri EÚ sa podľa nej dlho zapodievali gréckou krízou, pričom sa zdalo, že problémy s utečencami sú ďaleko a netreba ich hasiť.  

    Slovensko je podľa nej zatiaľ naozaj reálnych problémov uchránené, náš premiér sa však ako štátnik neosvedčil. „Ja si nemôžem pomôcť, ale premiér tejto republiky prepásol šancu zachovať sa raz ako štátnik. A nemusel pritom stratiť ani jedno percento. Dobre, kvóty nebol šťastný spôsob – hlavne z hľadiska komunikácie. Ak by sa bola ukázala dobrovoľná ochota prijať utečencov, nemusela to takto Komisia rieši,“ tvrdí v rozhovore Szomolányi.

    Pôvodný rozhovor nájdete TU.

    - Reklama -