Fico má vraj zhubný vplyv na Lajčákovu kariéru. Nahradí ho Kubiš?

    0
    Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

    Podľa nášho bývalého ministra zahraničných vecí (1998 – 2006) a europoslanca Eduarda Kukana dostali ambície Miroslava Lajčáka uchádzať sa o kreslo generálneho tajomníka OSN vážne trhliny.

    Dôvodom je podľa Kukana osoba nikoho iného ako premiéra Roberta Fica.

    Ťažká, no nie bezvýchodisková situácia

    Nevyberavé komentáre slovenského predsedu vlády na adresu moslimov sa môžu z dlhodobého hľadiska veľmi negatívne odraziť pri konečnej voľbe toho-ktorého kandidáta. Tým pádom má Lajčák (za pomoci Fica) naozaj čo naprávať.

    „Tieto výroky premiéra zazneli osobitne negatívne v Hnutí nezúčastnených krajín, čo je obrovská skupina členských štátov OSN. Táto skupina na základe Ficových výrokov prijala rozhodnutie, že nepodporí slovenského kandidáta. To je dôvod, prečo Lajčák dosiahol taký zlý výsledok,“ vyjadril sa Kukan pre web Aktuality.sk.

    A hoci je Lajčák, za výrazného prispenia svojho šéfa, v zložitej situácii, ešte stále sa dá tento negatívny priebeh zvrátiť.

    „Voľby, ktoré sa uskutočnili, ešte nič neznamenajú. Kto bude zvolený, na tom sa musí dohodnúť v prvom rade päť stálych členov Bezpečnostnej rady, ktorí majú právo veta. A dnes nevieme povedať, na kom sa tí piati zhodnú,“ vyjadril sa pre rovnaký portál šéf Výskumného centra Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Alexander Duleba.

    Predchodcovia a nasledovníci

    Zaujímavosťou je, že vo voľbách o post generálneho tajomníka OSN by sa mohol objaviť aj ďalší Slovák – Ján Kubiš. Ten bol zhodou okolností nástupcom na ministerstve zahraničných vecí práve po odchode spomínaného Kukana.

    Za Slovensko by však Kubiš už nominovaný byť nemohol. Do úvahy preto prichádzajú arabské krajiny ako Afganistan či Irak. Práve s týmito štátmi bol totiž Kubiš v minulosti úzko spätý na vysokých postoch v rámci OSN.

    A aby tých paradoxov nebolo málo, práve Lajčák sa stal v roku 2009 Kubišovým nástupcom na poste ministra zahraničných vecí. 

    - Reklama -