Fico je profesionál a kotlebovci sú fašisti, tvrdí Žitňanská

    0
    Ministerka spravodlivosti za Most-Híd Lucia Žitňanská (Autor: SITA)

    Hovoriť o kotlebovcoch ako o fašistoch je podľa ministerky spravodlivosti na mieste, vyjadrila sa tak v rozhovore pre Denník N. Na druhú stranu netreba toto pomenovanie zneužívať, aby nestratilo svoju váhu. Zároveň vníma ako potrebné vysvetľovať mladým ľuďom, čo vlastne majú pod pojmom fašizmus chápať a v čom je nebezpečný, inak hrozí, že sa bude táto nálepka nadužívať a nie všetci budú vedieť, o čom je reč.

    Od januára je v platnosti protiextrémistický balíček, ktorý ministerka presadila. Na jeho základe doposiaľ vznikol osobitý útvar NAKA, ale bola napríklad zatknutá aj Ružomberčanka Sheila, ktorá pomočila a podpálila Korán. Sheilin prípad je podľa ministerky niektorými extrémistickými skupinami vytrhávaný z kontextu a zneužívaný na politický boj, s čím sa podľa nej budeme pri uplatňovaní protiextrémistického balíčka stretávať asi pravidelne. „Viem si predstaviť, že všetky takéto prípady budú ťažké,“ uviedla. Je ale dôležité prípady dotiahnuť spravodlivo do konca, pretože ide o dôležitú symboliku, vysvetlila.

    Zrušenie poslaneckej imunity na extrémistické výroky však už tak jasne nevidí. „Je to extrémne citlivé,“ vysvetľuje, „viem si predstaviť, že sa na to nájdu objektívne dôvody, je to ale vážne politické rozhodnutie.“ Pokiaľ však nebude prinášať výsledky opakované finančné sankcionovanie poslaneckých prehreškov, potom sa Žitňanská postaví za jej zrušenie.

    Fico pomáha rásť Kotlebovi, ale inak je profesionál

    Komunikačná stratégia premiéra Roberta Fica, ktorý označuje Rómov ako Cigánov, a Andreja Danka, ktorý zase chce presadiť zákaz buriek a mešít, sa tiež dá považovať svojím spôsobom za radikalizačnú. Ministerka sa ani s jednou z nich nestotožňuje. Podľa nej je takáto politika stavania nepriateľa škodlivá a neúčinná, do istej miery pomáha totiž rásť Kotlebovi. Keď takéto postoje a komunikáciu propaguje premiér, stávajú sa spoločensky prijateľnejšími, a teda sa Kotleba, ktorý prezentuje podobné postoje, ale v extrémnej forme, stáva menej neprijateľným, čo je zlé, vysvetľuje Žitňanská.

    Z hľadiska vedenia vlády a vedenia rokovaní je ale Robert Fico podľa nej profesionálnym premiérom, pričom koalíciu vníma ministerka ako prostredie, ktoré nie je síce hodnotovo celkom homogénne, no do žiadnej zásadnej konfrontácie sa v ňom ona sama nikdy nedostala.

    Kde je dopyt vyšší ako ponuka, tam je korupcia

    Ako šéfka rezortu spravodlivosti načrela Žitňanská aj do témy korupcie, ktorá podľa jej kolegu, ministra vnútra Roberta Kaliňáka, neexistuje. Priestor pre korupciu je podľa nej všade tam, kde dopyt prevyšuje ponuku, čo nepochybne platí aj pre politiku. V tej sú verejné zdroje a dopyt po nich je omnoho vyšší, než je ich kapacita. Najlacnejšie a najefektívnejšie riešenie, ako zužovať tento priestor, podľa jej slov spočíva v maximalizácii transparentnosti.

    S najväčšou korupčnou kauzou posledného roka, ktorou je kauza Bašternák, ministerka vyrovnaná nie je a stále čaká na výsledky vyšetrovania. „Tí, ktorí majú prípad na stole, sa po ukončení vyšetrovania musia postaviť pred verejnosť a svoj postup obhájiť,“ myslí si. Zároveň verí, že keď NAKA bude mať výsledok, bude schopná ho aj verejne obhájiť. Že by kauza postupom času takzvane vyšumela, si nemyslí.

    Od začiatku svojho funkčného obdobia stihla Žitňanská predstaviť už niekoľko noviel a zákonov, medzi nimi napríklad aj protischránkový zákon. Do konca volebného obdobia by chcela mať hotovú v rámci protikorupčných opatrení aj novelu infozákona, na ktorej momentálne pracuje a plánuje s ňou prísť v priebehu tohto polroka.  

    - Reklama -