Fico je nebezpečný. Chceme predčasné voľby, hovoria sulíkovci

    0
    Poslankyňa SaS Natália Blahová a líder strany SaS Richrad Sulík (Autor: df)
    „Chamtivosť a korupcia zavraždili Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Je to chamtivosť a korupcia, ktoré dnes rozkladajú vládnu koalíciu, pretože nie všetci jej členovia sú súčasťou organizovaného zločinu,“ povedal na úvod tlačovky europoslanec a predseda SaS Richard Sulík. 
     
    Šéf liberálov dodal, že nedeľňajšie vyjadrenie (4. 3.) prezidenta Andreja Kisku v súvislosti s dianím okolo vyšetrovania vraždy investigatívneho novinára je podľa Sulíka cenné v tom, že pomenovalo „hĺbku marazmu, v ktorom sa ocitla naša krajina“. 
     
    „Prekonať túto krízu nie je možné kozmetickými personálnymi zmenami v rámci tejto vlády, ale je možné zmenou tejto vlády. Sme presvedčení, že rovnako to cíti aj väčšina spoločnosti. Dospeli sme do bodu, keď chamtivosť a korupcia ukázali, že sa nezastavia pred ničím. Odmietame, aby sa v našej spoločnosti stalo normou vraždenie ľudí. Takých, ktorí rozmýšľajú kriticky, odhaľujú špinavosti a poukazujú na korupciu a rozkrádanie,“ uviedol Sulík v tvrdej kritike na adresu vlády. 

    Podľa Sulíka je Fico nebezpečný

    Liberáli už podľa svojho šéfa nechcú čakať, že sa zlodeji a vrahovia sami od seba polepšia a chcú preto konať. Sulík predniesol dve jednoduché požiadavky. Povedal, že SaS podporuje skrátenie volebného obdobia Národnej rady SR. „Jasne hovoríme, že v predčasných voľbách vidíme riešenie,“ vyhlásil. 
     
    „Po druhé. Do uskutočnenia predčasných parlamentných volieb musí na Slovensku dovládnuť vláda bez účasti Roberta Fica a Roberta Kaliňáka, ktorí sú dôvodne podozriví, že objektívne vyšetrenie dvoch vrážd nebude možné,“ dodal Sulík. 
     
    Liberáli očakávajú, že na straníckych konzultáciách s prezidentom Kiskom sa nájde pre spomínané riešenie aj politická vôľa. Podľa Sulíka je odchod Kaliňáka a Fica jediný spôsob, ako zabezpečiť vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. „Robert Fico je nebezpečný a preto v záujme pokoja v našej krajine a obnovenia základných funkcií štátu musí Robert Fico odísť,“ povedal v závere svojej úvodnej reči Sulík. 
     
    Poslankyňa SaS Natália Blahová si vzala slovo hneď po predsedovi liberálov a ani ona nešetrila tvrdými slovami na adresu súčasného vládneho kabinetu. Obavy o budúcnosť našich detí sú v týchto dňoch podľa Blahovej odôvodnené. 
     
    „Keď prehráme boj o spravodlivé Slovensko, prehrali sme budúcnosť našich detí. V tieto dni sa láme chlieb. V tieto dni sa láme história. Stojíme na rázcestí. Jedna cesta vedie do krajiny, kde kradnutie, klamstvá a kraždy sú akceptovaným nástrojom moci. Druhá cesta nás približuje k vyspelým štátom, kde je bezpečné žiť,“ vyhlásila Blahová. 
     
    Podľa poslankyne sú premiér a minister vnútra ochotní urobiť čokoľvek a snaha opozície o konštruktívnu diskusiu s vládnou koalíciou je vraj iba hádzaním hrachu o stenu. Preto sú v tejto chvíli podľa Blahovej dôležití ľudia. 
     
    Politické hyeny sa neboja ničoho tak veľmi ako ľudí stojacich na námestiach. Až potom začnú vyšetrovať, naoko ľutovať a aj sa azda lúčiť. V Novembri ´89 sme si na námestiach vystáli slobodu. Zomknutí, odhodlaní, vytrvalí. Bez násilia a výtržností. V pokoji a s nádejou. Ak chcete povedať, že takéto Slovensko nechcete, tak stojte na vašich námestiach,“ vyzvala ľudí Blahová. 

    Prečo neveriť v nezávislé vyšetrenie vraždy novinára?

    Podpredsedníčka Národnej rady SR Lucia Ďuriš Nicholsonová poukázala, prečo nemožno podľa SaS veriť v nezávislé vyšetrenie vraždy, kým je na čele vlády Fico a ministrom vnútra Kaliňák. Fico mal podľa jej slov správy z pitvy, ktorá má byť súčasťou vyšetrovacieho spisu, do ktorého by nemal mať prístup.
     
    Pri Kaliňákovi poukázala, že Vadalovci a Rodovci majú v legálnej držbe strelné zbrane, hoci Kaliňák tvrdí, že na nich polícia usilovne pracovala. „Ako je potom možné, že títo ľudia na území SR mali v legálnej držbe strelné zbrane?“ poukazuje Ďuriš Nicholsonová.
     
    SaS zároveň odmietla obvinenia, ktoré jej adresoval Kaliňák, že vyplatila dotácie a DPH rodine Vadalovcov, ktorá sa spomína v súvislosti s talianskou mafiou a Kuciakovou vraždou. Jana Kiššová zo SaS sa zároveň pýta, čo robil Kaliňák, ak boli peniaze neoprávnene vyplatené. „Prečo títo ľudia nesedia v base?“ pýta sa Kiššová.
     
    Poslankyňa Nicholsonová ešte v závere tlačovky zdôraznila, že pre SaS je teraz najdôležitejšie, aby sa vyšetrilo, kto bol vrahom a objednávateľom vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.
     
    - Reklama -