Fico je ľavičák, Orbán pravičák. Dnes ich spája sociálny populizmus a odmietanie utečencov. Zaznelo v Českej televízii od Slováka. Pokrytectvo liberálnej demokracie je v koncoch, tvrdí vedec

    0
    Prezidentka Kolinda Grabar-Kitarovičová z Chorvátska, Miloš Zeman z Česka, Jánoš Áder z Maďarska, Andrej Kiska a Andrzej Duda z Poľska (Autor: SITA)

    Kořan dúfa, že stredná Európa aj naďalej zostane súčasťou Západu. „Ale máte pravdu, že stredná Európa má menšie skúsenosti s demokraciou a liberálnou demokraciou,“ upozornil riaditeľ ústavu. Pár slov k téme pridal aj komentátor Českého rozhlasu Radko Kubičko. Podľa jeho názoru sa časom naučíme utečencov prijímať a tiež spolu s nimi žiť.

    Kostolný poukázal na to, že k sebe našli cestu slovenský premiér Fico a maďarský premiér Orbán. „Je to veľmi zvrátené priateľstvo,“ povzdychol si šéfredaktor a poukázal na to, že Fico je formálne ľavicový politik, zatiaľ čo Orbán pravicový, ale dnes ich spája sociálny populizmus a odmietanie utečencov. A nie je to predzvesťou toho, ako sa raz bude správať aj západná Európa? Pýtal sa moderátor. Podľa Kořana to tak nebude. Liberálna demokracia teraz prechádza debatou, ktorá odkrýva určité doterajšie pokrytectvo politických strán. „Pokrytectvo liberálnej demokracie je v koncoch,“ verí vedec.

    Bude pravica vymazaná z mapy?

    Matúš Kostolný doplnil, že na Slovensku teraz dominuje téma posilnenia bezpečnosti v časoch utečeneckej krízy. Tamojšia zdecimovaná pravica často len pritakáva Robertovi Ficovi. Jediným hlasom stojacim proti strašeniu utečencov a posilňovaniu moci štátu zostáva slovenský prezident Andrej Kiska. A v predčasných voľbách na Slovensku sa môže stať, že pravica bude vymazaná z mapy.

    Prelomové voľby nás možno čakajú aj v Česku. Možno sa skončí tradičné pravo-ľavé súperenie o vysoké dane a výšku dávok. Podľa Kořana sa ale dnes máme dobre, a to možno vedie k tomu, že sa nemusíme zaoberať otázkami o výške daní a sociálnych dávok.

    Podľa Kubičku je dobre, že sa aj na politickej scéne vedú spory o utečeneckej kríze. Diskusia je zdravá a je dobre, že v nej zaznie určité vyjadrenie obáv ľudí aj hlas volajúci po solidarite s utečencami. Tak to vidíme napr. pri ČSSD v osobách ministrov Milana Chovanca a Jiřího Dienstbiera a je to dobre. Oproti tomu pravicové strany sú dnes už také slabé, že túto debatu v nich nevidíme. „Masovou stranou sa možno stáva hnutie ANO, ale tam také názory radšej nevyjadrujú, aby masovou stranou zostali,“ uzavrel Kubičko.

    - Reklama -