Fico je karpatský liberál. Nie, on je mocibažný hajzlík. Aj o tomto sa dokázali pohádať Hlina s Poliačikom

    0
    Predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Alojz Hlina a nezaradený poslanec NR SR Martin Poliačik (Autor: TASR)

    Nedávno sa predseda KDH Alojz Hlina vyjadril, že Robert Fico nie je socialistom, ale „karpatským liberálom”. A to z dôvodu jeho postoja k zákonu o interrupciách a rovnako aj privatizácii Telekomu. Okrem iného mu vyčítal aj to, že býva v komplexe Bonaparte u podnikateľa Ladislava Bašternáka. „Som rád, že tieto okolnosti si už všimol aj predseda frakcie ľudovcov v Európskom parlamente Manfred Weber,” uviedol Hlina počas tlačovej konferencie. Dodal, že Európski socialisti (PES) by mali dať pozor, s kým sú spojení v rámci frakcie v Európskom parlamente.

    Tieto vyjadrenia sa však nepáčili Martinovi Poliačikovi z Progresívneho Slovenska. Podľa neho by Fico na základe svojich vyjadrení mohol byť všetkým možným, iba nie liberálom, ktorého tak nazýva pre postoj k potratom. „Neprekvapuje ma, že si sa rozhodol mu túto nálepku nalepiť, z každého liberála potrebuješ silou-mocou urobiť čerta-diabla, ale musím tiež povedať, že si ma tým trochu sklamal. Je to totiž priehľadne vypočítavá a neúprimná kľučka. Vzdialená tomu obrazu úprimného a priameho oravského chlapa, ktorý o sebe tak rád vytváraš,“ uviedol vo svojom blogu.

    Poliačik: Fico je mocibažný hajzlík

    Háčik je podľa Poliačika v niečo inom, a preto vysvetlil, kto je liberálom. Konštatuje, že ide o človeka, ktorý je demokratom, lebo vie, že demokracia rešpektuje ľudské práva a slobody. Dodáva, že liberál chce maximalizovať slobodu jednotlivca, pričom ten očakáva, že mu v tom štát bude pomáhať. Rovnako by mali pomocou mäkkých opatrení docieliť, aby neboli obmedzované slobody nepriaznivými okolnosťami.

    „Napríklad bojom proti sexuálnemu násiliu na ženách dokáže štát znižovať počet prípadov, keď sa ženy musia rozhodovať o živote násilne počatých detí. Moderná sexuálna výchova na školách dokáže znižovať počet nechcených tehotenstiev a tým pádom aj počet interrupcií. Liberál tiež nechce, aby sa politici ako ty starali do toho, ako sa žena alebo muž rozhodujú nakladať s vlastným telom,“ napísal kriticky s tým, že v tejto téme by mala mať hlavné slovo žena, ktorej sa to týka, a nikto iný. Uviedol, že ide o vec, s ktorou sa Hlina stotožnil a to je rozdiel medzi ním a Poliačikom – teda liberálom a konzervatívcom.

    Dodal, že predsa však existuje niečo, čo ich spája – že obaja chcú robiť politiku z presvedčenia, že môžu urobiť niečo dobré.

    „Ty (Alojz Hlina – pozn. redak.) s presvedčením, že dokážeš cez politiku nanútiť občanom a občiankam svoje hodnoty a ja zase, že ti v tom cez politiku dokážem zabrániť. A radšej ľuďom umožním hľadať priestor pre vlastné šťastie spôsobom, ktorý sami uznajú za vhodný. A potom je tu Robert Fico, ktorý politiku vníma ako biznis a všetko prispôsobuje tomu, aby v ňom zostal čo najdlhšie. Povie čokoľvek, sľúbi čokoľvek a ani pri činoch takmer nemá hranice. Jedinými hodnotami sú zotrvanie pri moci, zisk a ochrana vlastných záujmov. A to nie je ani konzervatívec, ani liberál, ale mocibažný hajzlík,“ uzavrel Poliačik.

    Hlina: Symbolika čísla 666

    Blog Martina Poliačika si prečítal aj ten, komu bol určený. Ten však na svojom profile zdieľal aj fotku, kde poukázal na to, že daný článok čítal ako 666. v poradí. „Všimni si to číslo. Číslo šelmy zo Zjavenia apoštola Jána, číslo 666. No, a potom never znameniam,“ konštatoval na Facebooku. Uviedol aj jednu formulku, ktorá sa hovorí medzi podnikateľmi – a to, že milionár v znamenia neverí, pretože ide o racionálneho človeka, ale miliardár v nich verí.

    „No toto keď si tí naši oligarchovia prečítajú, možno budú bohabojnejší. A teraz k veci, Martin. Čo ako to budeš odmietať, je to fakt. Robert Fico je liberál. Dobrou správou pre teba ako liberála a skutočného liberála je, že on predstavuje taký ten 'karpatský liberalizmu', čo je ´odrodá´, z ktorej nikdy žiadne víno nebude,“ vysvetlil.

    Zároveň Hlina doplnil, že momentálne je politicky zaneprázdnený, ale určite si nájde čas a na daný text mu odpíše. „Odpíšem. Predpokladám, že veľká časť ´kaviarne' sa z tej mojej reakcie bude držať od smiechu za bruchá a paradoxne, časť ultrakonzervatívneho prostredia sa možno bude nad tým textom pohoršovať, ale nevadí. Odpíšem ti nielen to, prečo si myslím, že Robert Fico je karpatský liberál.”

    - Reklama -