Fico je inšpirácia pre Donalda Trumpa. Kandidát na amerického prezidenta sa takto po ňom opičí…

    0
    Donald Trump (Autor: SITA)

    Miliardár Donald Trump tvrdí, že by „určite zaviedol“ databázový systém na monitorovanie moslimov v Spojených štátov. Líder medzi republikánskymi kandidátmi na prezidenta to povedal americkej televíznej stanici NBC.

    „Určite by som to zaviedol. Jednoznačne,“ vyjadril sa Trump počas svojej kampane v meste Newton v Iowe. „Malo by existovať veľa systémov, nie iba databázy… Mali by sme mať veľa systémov,“ dodal.

    Keď sa Trumpa spýtali, či by boli moslimovia povinní sa do tejto databázy zapísať, Trump konštatoval: „Museli by… Museli by.“

    V reakcii na jeho slová sa hovorca Rady pre americko-islamské vzťahy Ibrahim Hoope vyjadril, že Trumpove slová sa nedajú prirovnať k ničomu inému, než k tomu, čo robilo predvojnové nacistické Nemecko.

    Podľa Trumpa by sa moslimovia museli do databázy zaregistrovať na rôznych miestach v krajine. „Ide iba o manažment, ale naša krajina nemá žiadny manažment,“ myslí si Trump.

    Inšpirátor Fico

    Trumpova rétorika nápadne pripomína reakcie slovenského premiéra Roberta Fica. „Monitorujeme každého moslima, ktorý sa nachádza na území Slovenskej republiky.“ Tak znie veta, ktorá vyvolala všeobecné pobúrenie nielen u širokej verejnosti, ale premiérovi to dávajú poriadne vyžrať aj opozičníci. S ostrým protestom vystúpila Islamská nadácia na Slovensku a reakcie sa ozvali aj zo Západu.

    „Všetkých moslimov? To považujem za čistú hlúposť, to je taká pič*vina,“ povedal pre PL.sk europoslanec a šéf liberálov Richard Sulík na margo premiérovho výroku.

    O výrokoch Roberta Fica informovali aj zahraničné médiá a pod článkom denníka The Independent sa rozbehla po uverejnení Ficových výrokov živá debata, v ktorej nechýbali ani tvrdé slová na adresu premiéra. „Len ďalší hlúpy diktátorský idiot z východnej Európy,“ povzdychol si čitateľ.

    - Reklama -