Fico dostal zelenú! Výbor odobril jeho kandidatúru na ústavného sudcu

    0
    Vypočúvanie Roberta Fica - kandidáta na ústavného sudcu ústavnoprávnym výborom (Autor: TASR)

    O expremiérovi hlasoval výbor opätovne preto, že pôvodne neprijal uznesenie. Plénum Národnej rady SR bude tak vyberať 18 kandidátov na ústavných sudcov z celkového počtu 39, 40. uchádzačka Lucia Kurilovská kandidatúru stiahla.

    Výbor hovoril o Ficovej právnickej praxi, ktorú opozícia spochybňovala. Expremiér dodal viaceré materiály, ktoré majú dokazovať jeho 15-ročnú právnickú prax. Opozícii sa naďalej zdali problematické.

    Rozhodujúci hlas vo výbore mala Irén Sárközy (Most-Híd), ktorá nahradila Petra Kresáka. Ten tiež kandiduje a nechcel sa zúčastňovať na rozhodovaní o kandidátoch. To ale spôsobilo rovnosť hlasov opozície a koalície, čo viedlo pôvodne k neprijatiu uznesenia k Ficovej kandidatúre.

    Sárközy vo výbore zdôrazňovala, že hlasuje iba o tom, či Fico spĺňa predpoklady, teda či má 40 rokov, právnické vzdelanie a 15-ročnú právnickú prax. Dodala, že jej štvrtkové hlasovanie vo výbore neznamená podporu Ficovi v samotnej voľbe v pléne. “Rozhodujem sa podľa toho, čo je na papieri,” podotkla.

    Ondrej Dostál z klubu SaS upozornil napríklad na to, že expremiér bol na vojenčine, čo sa podľa neho nedá zarátať do právnickej praxe. “Je zjavné, že Robert Fico nemá 15 rokov právnickej praxe,” vyhlásil.

    Sárközy reagovala, že aj ona má pochybnosti pri niektorých záležitostiach. “Ale ak človek na katedre napíše, že potrebovali také vzdelanie, tak sa budem riadiť podľa toho, čo mám na papieri,” uviedla poslankyňa.

    Fica sa zastal predseda výboru Róbert Madej (Smer-SD). Opozícia podľa neho takto nespochybňovala prax u iných kandidátov. “Šikanujete tu jedného kandidáta,” vyčítal opozícii.

     

    - Reklama -