Fico dodal na výbor ďalšie doklady k právnickej praxi. Beblavý vidí pochybnosti

    0
    Robert Fico. (Autor: TASR)

    Podľa fotografií ide o potvrdenia z Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre a z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici o tom, že tam učil na katedre politológie, a to v rozmedzí rokov 2001 až 2002. Beblavý sa však domnieva, že ani tieto dokumenty Ficovi nepomáhajú.

    “Potvrdzujú len to, že sa podieľal na vyučovaní jedného predmetu, a to navyše na politológii. Stanovisko parlamentu z roku 2006 hovorí jasne, že musí ísť o prax, ktorú môže vykonávať jedine právnik. Uvedený predmet môže učiť ktokoľvek, kto je expert na ľudské práva,” povedal opozičný poslanec Beblavý.

    Podľa neho tiež vyhlásiť vyučovanie jedného predmetu za celoročnú akademickú prax, jednoducho nie je možné. “Nejde o to robiť zle Robertovi Ficovi. Naopak, takéto papiere by sme neuznali nikomu inému, tak ich nemôžeme uznať ani jemu,” dodal Beblavý.

    Madej s argumentami Beblavého nesúhlasí

    Madej nesúhlasí. “Robert Fico vyučoval na katedre politológie predmet ústavné a medzinárodné garancie ochrany ľudských práv. Som presvedčený, že keďže ide o právnický predmet, tak je pri ňom nevyhnutné právnické vzdelanie,” reagoval Madej. Pripomenul, že výbor pri jednom z kandidátov riešil podobnú otázku. “Ten pôsobil na fakulte verejnej správy, ale vyučoval právnický predmet. Výbor mu to bez debaty uznal,” zdôraznil šéf výboru.

    Na margo rozsahu, v akom Fico vyučoval, Madej zdôraznil, že ten sa neskúma ani pri profesoroch, “pri ktorých sa nepýtame, koľko hodín vyučovali a aké predmety”. “Kolegovia z opozície robia nadprácu, čo preukazuje politizáciu celého procesu posudzovania navrhnutých kandidátov,” uzavrel. Kedy výbor k tejto veci opäť zasadne, zatiaľ jasné nie je.

    - Reklama -