Fico dal poslancom niekoľko dní voľna. Opozícii čelil Pellegrini aj Glváč. Mimoriadne schôdze dominovali nad riadnymi

    0
    Na snímke poslanec parlamentu SR Robert Fico (SMER-SD) zvoláva svojich straníckych poslancov, aby opustili rokovaciu sálu (Autor: TASR)

    Štyri mimoriadne schôdze parlamentu sa týkali odvolávania. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) mal čeliť odvolávaniu dvakrát, 48. schôdzu parlamentu sa však nepodarilo otvoriť pre neúčasť poslancov.

    Následne opozícia iniciovala ďalšiu schôdzu s rovnakým zámerom. Tú sa otvoriť podarilo, premiéra však poslanci neodvolali. Pokusom o odvolanie čelil pre kauzu bývalej štátnej tajomníčky Ministerstva spravodlivosti SR Moniky Jankovskej.

    Odvolávaniu mal v pléne čeliť aj bývalý podpredseda parlamentu Martin Glváč (Smer-SD), a to pre jeho údajné kontakty s Marianom Kočnerom.

    Poslanci však na konci septembra neschválili program 52. schôdze. Glváč napokon z funkcie odstúpil sám.

    Štvrtýkrát iniciovala opozícia mimoriadnu schôdzu pre presunutie väčšiny bodov programu poslednej riadnej tohtoročnej schôdze parlamentu.

    Procedurálny návrh na ich presunutie predložil poslanec NR SR a predseda Smeru-SD Robert Fico, argumentoval potrebou vytvorenia dostatočného priestoru na prerokovanie štátneho rozpočtu.

    Opozícia namietala porušovanie svojho práva predkladať zákony.

    Posledné dve mimoriadne rokovania parlamentu inicioval vládny Smer-SD a jeho predseda Fico, plénum malo rozhodnúť o návrhu uznesenia k návratu investičného zlata z Veľkej Británie na Slovensko.

    V pléne však ani jeden deň nebol dostatok poslancov, parlament preto nebol uznášaniaschopný a o návrhu nehlasoval. Presunutie väčšiny bodov z poslednej tohtoročnej schôdze výrazne ovplyvnilo dĺžku jej trvania.

    Namiesto 12 pôvodne plánovaných dní trvala sedem. Zvyšné dve riadne schôdze trvali obe po desať dní.

    V prvom polroku 2019 strávili poslanci v pléne o niekoľko dní viac, a to 40. Za celý rok 2019 to bolo dokopy 69 rokovacích dní.

    Poslanci absolvovali dovedna 18 schôdzí, z toho jedna bola slávnostná, na ktorej sa konala inaugurácia prezidentky SR Zuzany Čaputovej, na začiatku septembra zas skladali sľub noví poslanci.

    Dokopy bolo v roku 2019 deväť mimoriadnych schôdzí, odvolávania sa týkalo šesť z nich.

     

    - Reklama -