Fico cúvol od jadra a postavil sa za politika, ktorý je nočnou morou Únie. Orbán a jeho vláda urobili to, čo sa od nich očakávalo. Chránil schengenskú hranicu, vyhlásil

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    Fico na dnešnej tlačovej konferencii po rokovaní vlády odpovedal, že sa „nebude vyjadrovať k požiadavkám takéhoto charakteru“. „Neviem povedať, aké boli náklady Maďarska, ale jedno je isté, že Maďarsko svojimi opatreniami na hraniciach urobilo veľmi dobrú robotu,“ ocenil Fico kroky južného suseda počas migračnej krízy.

    „Maďarsko bolo v určitom okamihu kľúčovou krajinou, ktorá zastavovala toky ekonomických migrantov, čiže ja nemôžem teraz nič iné povedať, len to, že Viktor Orbán a jeho vláda urobili to, čo sa od nich očakávalo. Chránil schengenskú hranicu. Toto sa predsa očakáva od každého členského štátu,“ zdôraznil slovenský premiér.

    Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) v súvislosti s požiadavkou Maďarska kritizoval nerovnomerné rozdeľovanie zdrojov určených na ochranu vonkajších hraníc Európskej únie. „Morská hranica dostáva oveľa viacej zdrojov ako suchozemská, pričom sa ukazuje, že tie zdroje boli pomerne neefektívne vynakladané v poslednom období, práve vzhľadom na deravosť morskej hranice v posledných dvoch rokoch,“ poukázal.

    Slovensko podľa slov Kaliňáka bude podporovať myšlienku opätovnej zmeny pomeru medzi suchozemskými a morskými hranicami z pohľadu príspevku Európskej únie. „To je určite cesta, ktorá nám môže pomôcť zlepšiť financovanie ochrany vonkajšej hranice, pretože to je veľmi drahá záležitosť,“ doplnil.

    Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa obrátil listom na predsedu Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera, aby Európska únia v rámci európskej solidarity prispela Maďarsku polovicou na doterajšie náklady na ochranu južnej hranice pred migrantmi. V Budapešti to oznámil minister riadiaci úrad vlády János Lázár.

    Podľa agentúry MTI Lázár pripomenul, že Maďarsko minulo na ochranu hraníc doposiaľ 800 miliónov eur. Zdôraznil, že v rámci európskej solidarity by bolo potrebné hovoriť aj o otázke ochrany hraníc, pričom solidarita by sa mala prejaviť aj v praxi.

    Prvú líniu plota na 175 kilometrov dlhej hranici so Srbskom dokončilo Maďarsko vlani v septembri. Vláda vo februári nariadila posilniť ochranu hraníc vybudovaním druhej línie na južných hraniciach krajiny. Na plot zo žiletkového drôtu, ktorý dokončili v máji, a na vybudovanie viacerých tzv. hotspotov pri hranici vyčlenil kabinet 38 miliárd forintov (122,6 milióna eur). Ďalšie výdavky sa týkali samotnej ochrany hraníc a výcviku príslušných zložiek.

    Vláda premiéra Orbána, ktorá bola doteraz kritizovaná z Bruselu, že v otázke migrácie nie je solidárna, tvrdí, že pred migrantmi chráni nielen seba, ale aj Európu.

    - Reklama -