Fico chcel ústavný protiteroristický zákon. Opozícia tvrdí: Robo, ide ti len o hlasy pred voľbami

    0
    Minister vnútra Robert Kaliňák, premiér Robert Fico a poslanec za KDH Pavol Zajac (Autor: SITA)

    Diskusiu o návrhoch do 19. h  ukončiť nestihli, pokračovať v nej budú v stredu. V balíku zákonov, ktoré sa majú meniť, je aj návrh na novelizáciu ústavy. Upraviť by sa v ústave mali maximálne možné lehoty na zadržanie v prípade podozrivých z trestných činov terorizmu.

    Návrhy zmien vychádzajú z predpokladu, že úspešnosť boja proti terorizmu je podmienená včasnou identifikáciou podozrivých aktivít a efektívnou a flexibilnou spoluprácou medzi bezpečnostnými zložkami v krajine, ako aj medzinárodnou spoluprácou spočívajúcou z veľkej časti v rýchlej výmene spravodajských informácií. Zmeny sa budú týkať predĺženia lehôt pri obmedzovaní slobôd. Táto lehota sa pre orgány činné v trestnom konaní a súdy predĺžila z maximálnych päť dní na 10 dní. Zavedie sa obligatórna väzba, keď súd bude môcť zobrať osobu obvinenú z trestného činu súvisiaceho s terorizmom do väzby bez uvedenia dôvodov. Prijímajú sa aj viaceré opatrenia na ochranu svedkov. Vláda schválila aj novely upravujúce právomoci polície a spravodajských služieb.

    V prípade polície sa rozšíria dôvody na zaistenie osôb, predĺži sa lehota na ich zaistenie a rozšíria sa oprávnenia na prehliadky dopravných prostriedkov. Rozšíria sa aj opatrenia na zaistenie bezpečnosti v hromadnej doprave a pri uzatváraní verejne prístupných miest pri ohrození teroristickým trestným činom. Navrhuje sa aj úprava použitia špeciálnych technických vecí pri zásahoch. Vojenské spravodajstvo dostane vo vzťahu k boju proti terorizmu také opatrenia, aké má SIS.

    Hoci chce Smer meniť aj ústavu, s opozíciou premiér dopredu nerokoval o získaní podpory. Viacerí opoziční poslanci to Robertovi Ficovi vyčítali s tým, že zákony pripravil narýchlo a ide mu len o získavanie hlasov voličov pred voľbami.

    - Reklama -