Fico: To, že má prezident problémy s daňami, mi vlani porozprával sám. Ak mi niekto neverí, pôjdem na detektor lži

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)
    Fico predstúpil pred novinárov s tým, že bude bez otázok, lebo má zdravotné problémy. „Pani Wienk hovorila do televízie RTVS pravdu. Hovorila pravdu o dôvodoch, pre ktoré som nesúhlasil s návrhom, aby prezident mal v budúcnosti možnosť menovať nového riaditeľa úradu na ochranu verejného záujmu,“ povedal v úvode Fico. Podľa predsedu vlády ho Wienk obvinila, že stojí za únikom informácií o daniach prezidentovej firmy. 
     
    Premiér uviedol, že sa síce dosiaľ k vážnej kauze prezidenta nevyjadroval, ale urobil to teraz, lebo sa podľa neho Zuzana Wienk ako osobná priateľka hlavy štátu snaží v spojení s prezidentovou kanceláriou odvrátiť pozornosť od Kiskových problémov. 
     
    „Ak je pani Wienk známa pána prezidenta, tyká si s ním, ja si s ňou netykám, tak mám veľa dôvodov domnievať sa, že cieľom je odvrátiť pozornosť od daňovej kauzy prezidenta a hodiť to, ako obyčajne, všetko na mňa,“ povedal Fico. 

    Povedal mi to sám

    Podľa premiéra ide o potvrdenie zvláštneho metra. „Ak sa poslanec a jeho asistent hrabú neoprávnene v bankových účtoch a zverejňujú z nich údaje, ide o hrdinstvo. Ak sa objavia informácie totálne nabúravajúce obraz prezidenta SR, ide o mafiánsky štát a podstata prezidentovho daňového škandálu sa relativizuje,“ dodal predseda vlády a líder strany Smer-SD. 
     
    Ficovo prekvapivé vyjadrenie prišlo v druhej polovici tlačovky, keď povedal, že nepotrebuje žiadne „pokútne získané informácie“, aby vedel čosi viac o prezidentových kauzách. „O probléme som sa nedozvedel zo žiadneho papiera. Osobne mi to povedal prezident minulý rok na hoteli Bôrik,“ povedal Fico. 
     
    „To, že má prezident problémy s daňami, mi vlani porozprával sám. Ak mi niekto neverí, pôjdem na detektor lži,“ podčiarkol znova svoje tvrdenie premiér. 
     
    O tejto skutočnosti premiér údajne informoval len preto, že ho Zuzana Wienk obvinila, že o problémoch prezidentových firiem s daňami mal vedieť skôr, ako boli medializované. 

    Trestnoprávnu rovinu nemieni komentovať

    Fico tvrdí, že nemieni komentovať daňovú a trestnoprávnu rovinu “škandálu okolo prezidenta Kisku”. Prezidenta sa však pýta, či bola jeho kampaň v marci 2014 legálna a korektná. “Pretože opäť to bol prezident, ktorý sa v priamom prenose priznal k vážnym skutočnostiam, keď sám začal hovoriť o vratkách DPH za apríl 2014 a o pokute 15 000 eur,” uviedol Fico.
     
    Ten vypočítal, že ak bola pokuta okolo 15000 eur, tak vratky boli za 150 000 eur. Tovary dodané v marci, teda ešte počas prezidentskej kampane, museli podľa premiéra predstavovať 750 000 eur. Fico tvrdí, že Kiska musel v marci 2014 na svoju kampaň minúť asi milión eur, a to 260 000 eur zo svojho účtu, ktoré mu dovoľuje zákon, a 750 000 eur z firmy KTAG.
     
    Autori: top, TASR
     
    - Reklama -