Fico: Smer aj po voľbách zostáva rozhodujúcou politickou silou. Chcete, aby bola krajina postavená na princípe normálnych strán, a nie výťahových, ktoré majú štyroch členov? A poloblázna z Trnavy

    0
    Robert Fico počas 76. rokovania vlády SR (Autor: TASR)
    Na úvod tlačovej konferencie, na ktorú médiá čakali od začiatku týždňa, Robert Fico (Smer-SD) zhrnul výsledky rokovania vlády a informoval, že jeho kabinet prijal v stredu 8. novembra vážne rozhodnutie. Slovensko sa totiž pridalo k iniciatíve PESCO, ktorá má zvýšiť bezpečnosnú spoluprácu v rámci EÚ. 
     
    Podľa Fica je užšie prepojenie štátov pri riešení bezpečnostných otázok dôležitou súčasťou vytvárania takzvaného jadra Európskej únie. Iniciatíva PESCO bude koordinovaná s NATO a jej cieľom je zvýšiť schopnosti štátov EÚ reagovať na bezpečnostné riziká. 
     
    Predseda vlády sa v krátkosti venoval aj nákupu nových obrnených vozidiel, pri ktorom ocenil prácu rezortu obrany pod vedením ministra Petra Gajdoša. 
     
    Ako tretí, dôležitý výsledok rokovania vlády spomenul Fico novelu, ktorá má smerovať k výraznejšej podpore tých najmenej rozvinutých okresov. „Významnú úlohu v okrese budú zohrávať prednostovia okresných úradov. Dohodli sme sa na tom, že tieto okresy budú môcť prijímať akčné plány, kde bude dĺžka jeden rok, a nie až tri roky, pretože v rámci jedného roka si budú vedieť veci lepšie zorganizovať a naplánovať,“ povedal Fico. 

    Smer-SD a voľby do VÚC

    V druhej časti tlačovky sa predseda vlády vrátil k výsledkom volieb do krajských samospráv a ako to už býva zvykom ani tentokrát nešetril kritikou na adresu novinárov i opozície. Fico ocenil najmä vyššiu účasť na voľbách a poďakoval sa všetkým, ktorí boli voliť. Vyššiu účasť na voľbách mala podľa premiéra na svedomí zvýšená aktivita politikov a mobilizácia voličov proti extrémizmu. Tým narážal na podporu Jána Luntera proti Marianovi Kotlebovi v BBSK.  
     
     
    Legitimitu týchto volieb do VÚC označil premiér za vyššiu vzhľadom na to, že sa na hlasovaní zúčastnilo viacej voličov, aj keď to bola v priemere na úrovni necelých 30 percent. 
     
    „SR potvrdila, že je štandardnou demokratickou krajinou a právnym štátom, lebo my si vieme zorganizovať svoje veci. Nech je aj toto reakciou na nezodpovedné vyjadrenia niektorých predstaviteľov štátu, že Slovensko je mafiánsky štát. Slovensko nie je žiadny mafiánsky štát,“ vyhlásil Fico. 
     
    Fico ocenil aj porážku extrémizmu. „Fašizmus sa nám tu plíži po zemi a my to dobre vieme, preto považujem výsledky, ktoré sme dosiahli, za povzbudzujúce,“ dodal. 

    Výťahové strany a poloblázon z Trnavy

    Predseda vlády novinárom povedal, že  s vyjadrením k výsledkom volieb do VÚC čakal naschvál, pretože chcel pozorovať atmosféru, aká zavládne v spoločnosti aj médiách. „Keď som videl tú hystériu, ktorá sa rozbehla, tak som mal skôr pocit, že sme v krajine, kde je občianska vojna, ako v krajine, ktorá si vie demokraticky zvládať svoje vlastné problémy,“ povedal predseda Smeru. 
     
    Niektoré médiá spôsobom, akým informovali o výsledkoch volieb do VÚC, vraj pripomínali predsedovi vlády skôr „stranícke centrály“. 
     
    Robert Fico ukázal novinárom dva grafy s výsledkom volieb a viackrát poukázal na to, že Smer-SD mal spomedzi všetkých strán najvyšší počet (88) zvolených poslancov do krajských samospráv a kandidáti, ktorým dala strana podporu, získali vyše 400-tisíc hlasov. „Ako môže byť fiasko pre politickú stranu, keď získala najviac poslancov spomedzi všetkých politických strán?“ opýtal sa Fico zástupcov médií. Priznal však, že by chcel viac poslancov aj županov, ale dodal, že Smer-SD v počte poslancov tak či tak vyhral voľby do VÚC. 
     
    Premiér očakáva, že počet nezávislých kandidátov bude narastať a to je aj dôvod, pre ktorý sa voľby skončili takto. SaS podľa Fica prerazila vo voľbách do VÚC dno.  
     
    Potom prešiel Robert Fico do protiútoku na opozíciu. Na paškál si zobral najprv SaS a potom lídra hnutia OĽaNO Igora Matoviča. „Poloblázon z Trnavy má okolo päť percent, tak čo to tu vytvárate, akú atmosféru?“ pýtal sa novinárov opakovane premiér a znova priznal, že by chcel pre stranu viac krajských poslancov aj županov. 
     
    „Smer je strana, ktorá naďalej zostáva rozhodujúcou politickou silou na Slovensku, na tom nezmeníte nič a môžete písať a robiť, čo chcete,“ vyhlásil rozhodne Fico.  
     
    Po voľbách do VÚC žiadne zmeny v straníckej štruktúre Smeru podľa Fica nehrozia a rovnako odmieta aj zmeny vo vláde. „Všetci podpredsedovia strany Smer-SD majú moju absolútnu dôveru,“ povedal premiér. Podľa Roberta Fica nie sú po voľbách do VÚC dôvody na vyvodenie personálnej zodpovednosti v strane. O úspechu však Fico nehovorí. Len pripomína, že Smer-SD získal najviac krajských poslancov.
     
    Podľa Fica médiá podporujú na Slovensku trend, že ten, kto je nezávislý je automaticky aj nezávislý. „Musíte sa rozhodnúť, čo v tejto krajine chcete? Či chcete, aby táto krajina bola postavená na princípe normálnych politických strán a nie výťahových, ktoré majú štyroch členov, vopchajú sa do jedného výťahu a ani boh nevie, ako míňajú tie peniaze, alebo chcete, aby bola krajina postavená na tom, že zvolíte do NR SR 150, 100 nezávislých poslancov a bude tam 16 politických strán a všetko možné. Neprekrucujte moje slová,“ povedal Fico na poslednú otázku, či považuje voľby za úspech pre Smer-SD.  
     
    - Reklama -