Fico: Slovensko čaká pri zostavovaní ÚS SR vážna ústavná kríza

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    “Neviem si predstaviť, že Národná rada bude schopná ponúknuť prezidentovi SR 18 kandidátov so všetkými kvalifikačnými predpokladmi. Buďme na to pripravení,” povedal Fico v súvislosti s chystanými novými pravidlami výberu kandidátov na ústavných sudcov.

    Napriek tomu je presvedčený, že Ústava SR je vynikajúci základ ústavnosti a štátnosti Slovenska. “Buďme na ňu hrdí. Buďme hrdí, že sme Slováci a že máme Slovenskú republiku,” vyhlásil vo svojom vystúpení v úvode Slávnostnej akadémie pri príležitosti 25. výročia vzniku SR v Bratislave. Fico v roku 1992 podporil deklaráciu Slovenskej národnej rady o zvrchovanosti SR a Ústavu SR.

    Prijatie slovenskej ústavy sa pripomína každoročne 1. septembra štátnym sviatkom – Dňom Ústavy SR. Schváleniu základného zákona štátu 1. septembra 1992 predchádzal nemenej významný akt súvisiaci s Deklaráciou o zvrchovanosti Slovenskej republiky.

    Zmeny zvýšia legitimitu Ústavného súdu

    Šéf rezortu spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) dnes pri rovnakej príležitosti zdôraznil, že v rukách Ústavného súdu (ÚS) SR je ochrana ústavnosti. Je preto podľa neho podstatné, aby jeho sudcovia boli kvalitní, uznávaní a skúsení. Zmeny voľby ústavných sudcov, ktoré navrhuje jeho rezort, by podľa neho zvýšili ich legitimitu.
     
    Podľa návrhu by ústavnými sudcami mali byť bezúhonné a všeobecne uznávané osobnosti v oblasti práva, ktoré dávajú záruku, že budú funkciu vykonávať riadne, čestne, nezávisle a nestranne. Požadovaný minimálny vek ústavných sudcov chce Gál zvýšiť zo súčasných 40 rokov na 45 rokov. Navrhuje tiež, aby sa zvýšilo kvórum pre voľbu kandidáta z doterajšej väčšiny prítomných poslancov na väčšinu všetkých poslancov.
     
    Návrh ústavného zákona, ktorý mení spôsob výberu sudcov, schválila vláda 22. augusta. Mal by sa dostať už na septembrovú schôdzu parlamentu. Právnici dúfajú, že koaličné a opozičné strany budú o ňom vážne rokovať a v parlamente sa materiál ešte zmení. Gál deklaroval, že sa pokúsi nájsť zhodu s opozíciou, ktorú potrebuje na presadenie ústavných zmien.
     
     
    - Reklama -