Fico: Nerobme z Ruska nepriateľa číslo jedna. Pozvanie slovenského veľvyslanca z Moskvy na konzultácie je správny krok

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    “Som veľmi rád a prijal som toto rozhodnutie slovenskej diplomacie s potešením, že sme prejavili ako krajina nielen suverénny, ale aj zdržanlivý postoj,” uviedol. Dúfa, že naďalej budeme správnymi krokmi ukazovať vlastnú suverenitu.

    Zdôraznil, že Slovensko je v zahraničí považované za dôveryhodného partnera, ktorý si plní svoje medzinárodné záväzky. Medzi tie však podľa Fica nepatrí “za každú cenu a bez dôkazov vytvárať z Ruskej federácie svetového nepriateľa číslo jedna”.

    Slovensku podľa expremiéra musí záležať na dobrých vzťahoch s Ruskom a mohlo by zohrať aktívnejšiu úlohu pri prepájaní Európy a Ruska. “Pretože Európa potrebuje Rusko a Rusko potrebuje Európu,” poznamenal.

    Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nom. Smeru-SD) v stredu informoval, že Slovensko povolá z Moskvy veľvyslanca pre kauzu otráveného bývalého ruského agenta v Spojenom kráľovstve. Podľa neho ide o vážny diplomatický akt. Poukázal, že za 25 rokov sme ešte nikdy nepovolali nášho veľvyslanca v Moskve na konzultácie domov.

    Doteraz sa 19 krajín Európskej únie (EÚ) rozhodlo vypovedať ruských diplomatov alebo deklarovalo, že to urobí, deväť krajín EÚ zatiaľ takýto krok neurobilo, respektíve oznámili, že takýto krok robiť nebudú.

    Prezident SR Andrej Kiska v utorok (27.3.) žiadal v súvislosti s kauzou jasný postoj Slovenska. Stiahnutie veľvyslanca označil v stredu za správny, ale nedostatočný krok. Odvolával sa na informácie našich spravodajských služieb. Pre predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS) je stiahnutie veľvyslanca maximálny možný krok.

    Britský veľvyslanec na Slovensku Andrew Garth oceňuje, že Slovensko stiahne svojho veľvyslanca z Moskvy pre kauzu otráveného bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry. Priznáva však, že je sklamaný.

    - Reklama -