Fico: Hovorme o tom, kde Sorosove deti vzali peniaze na organizovanie protivládnych demonštrácií. Pripomína aj bič na mimovládky

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)
    Na rozhovor s Robertom Ficom v mesačníku Extra Plus upozorňuje na sociálnej sieti strana Smer. Expremiér v ňom hneď v úvode vysvetľuje, prečo sa rozhodol podať v polovici marca demisiu. 
     
    „Ak by som to neurobil, 7. júla 2018 by boli parlamentné voľby. A to v divokej atmosfére vytváranej Sorosovými deťmi a poblúznenými médiami,“ odpovedal Fico. 
     
    Podľa neho sa dalo v napätej atmosfére protestov očakávať, že po prípadných predčasných voľbách by sa k moci dostala opozícia alebo úradnícka vláda pod vedením prezidenta Andreja Kisku. „Čiže chaos nad chaos,“ dodáva predseda Smeru. 
     
    Fico ďalej pripomína, že jeho strana vyhrala legitímne voľby a on sám preto nechcel a nemohol uprednostniť svoje vlastné ego pred postavením strany a stabilitou štátu. Ľudia podľa expremiéra čoraz viac chápu, že jeho rozhodnutie bolo racionálne. 

    Sorosove deti

    V prípade protestov Za slušné Slovensko, na ktorých sa po Kuciakovej smrti zúčastňovali desaťtisíce ľudí, nechce Fico hovoriť len o tlaku ulice.
     
    „Nehovorme len o ulici, hovorme o tom, kde Sorosove deti vzali peniaze na organizovanie protivládnych demonštrácií, kto za nich robil, lebo predstava, že 17-ročné dievča organizuje zo svojej detskej izby vojnu s vládou, je absurdná,“ myslí si bývalý predseda vlády. 
     
    To, čo sa stalo po vražde novinára a jeho snúbenice, bol podľa Fica „typický príklad útoku na parlamentnú demokraciu založenú na väčšine a zodpovednosti“.
     
    „Už dlhšie v celej Európe sledujeme trend, keď sa snažia presadiť v politike filantropi, mimovládne organizácie, médiá, jednoducho tí, ktorí sa na voľbách nikdy nezúčastnili a nikdy za nič neniesli zodpovednosť. Proti tomuto trendu je potrebné sa vzoprieť, inak sami prispievame k tomu, že prichádza k ohrozovaniu demokracie,“ povedal expremiér v rozhovore. 

    Fico, médiá a mimovládky

    Fico odpovedal aj na otázku, prečo Smer nikdy nezakročil proti médiám, ktoré stranu kritizujú. Podľa neho sa Smer mohol síce vydať rovnakou cestou ako napríklad vlády v Maďarsku a Poľsku, ktoré prijali zákony proti médiám, ale neurobil to. 
     
    Expremiér pripomína, že Slovensko je krajinou s jednou z najvyšších slobôd tlače na svete. Podľa organizácie Reportéri bez hraníc sme na 27. mieste rebríčka slobody tlače na svete. 
     
    „Nemenil by som teda mediálne prostredie ani zákony, ale na médiá treba byť tvrdý a nekompromisný,“ myslí si Robert Fico. 
     
    „Sorosovým deťom a médiám, ktoré robia politiku, treba jasne odkázať – založte si politické strany a poďte do reálneho súboja,“ povedal expremiér. 
     
    Fico dodal, že už v septembri má dôjsť k zavedeniu legislatívy, ktorá prinúti organizácie tretieho sektora sprehľadniť ich financovanie. „Jednoducho si klikneme v počítači a budeme vidieť, aké peniaze dostali, ako ich minuli a či vôbec okrem platov, nákupu áut, prenájmu priestorov a bezhraničného nadávania na vládu niečo aj robia. A hlavne budeme vidieť donorov,“ vysvetľuje bývalý predseda vlády zámer Smeru. 
     
     
    V rozhovore sa Fico neváha vrátiť k téme údajného zahraničného financovania protestov Za slušné Slovensko. U jedného z organizátorov protivládnych demonštrácií, Juraja Šeligu, sa podľa expremiéra ukazuje „absolútne prepojenie na Georgea Sorosa“. 
     
    Fico sa vracia aj k návšteve prezidenta Kisku v Spojených štátoch a jeho stretnutiu so Sorosom v New Yorku. 
     
    „Ľudia na Slovensku nie sú padnutí na hlavu a vidia, ako bola vražda novinára a jeho priateľky, o ktorej stále nemáme žiadne oficiálne správy, okamžite o niekoľko hodín dokonale zneužitá na protivládne protesty. A nech mi niekto povie, že to Juraj Šeliga a ešte jedna slečna Karolína Farská dokázali sami bez peňazí a logistiky zo zahraničia. Sám sebe po toľkoročných skúsenostiach z najvyššej politiky by som sa musel vysmiať, keby som takej hlúposti uveril,“ tvrdí Fico. 
     
    Trestné oznámenie, ktoré organizátori protestov Za slušné Slovensko podali na generálnej prokuratúre voči Ficovi práve za jeho výroky o ich prepojení na Sorosa, považuje líder Smeru za príležitosť a dodáva, že každý má právo podať trestné oznámenie. Trestné oznámenie voči svojej osobe chce Fico využiť na to, aby ešte otvorenejšie a častejšie hovoril o tom, čo sa začalo na Slovensku diať už pár hodín po vražde Jána Kuciaka.
     
    Rozhovor nájdete TU.
     
    - Reklama -