Fico: Ak Briti vystúpia z EÚ, ani Pán Boh nevie…

    0
    Robert Fico (Autor: SITA)

    Ak vystúpia, ani Pán Boh nevie, čo bude, lebo nepoznáme procedúry, čo to všetko bude znamenať a my budeme predsedajúcou krajinou,” povedal dnes Fico po stretnutí s českým náprotivkom Bohuslavom Sobotkom v Prahe. Podľa svojich slov sa v duchu modlí, aby Briti nevystúpili.

    Fungovanie Únie má na niekoľko mesiacov ovplyvniť aj výsledok európskeho samitu, ktorý sa uskutoční koncom mesiaca. V rámci neho sa má hovoriť o návrhu Európskej komisie reformovať dublinské pravidlá. Ide o nový systém rozdeľovania migrantov či sankcie pre krajiny, ktoré ich nepríjmu. “My sa netajíme, že s tým máme problém, a preto ďalších možno päť-šesť mesiacov v roku 2016 bude výrazne ovplyvnených aj týmto. Som preto realista, nestaviame si žiadne vzdušné zámky, máme svoje predstavy, ale budú ovplyvnené týmito vonkajšími faktormi,” skonštatoval Fico.

    Ako poznamenal, slovenská vláda má svoje predstavy o predsedníctve v Rade EÚ, ale nemá veľké oči. “Bolo by asi smiešne, keby som teraz povedal, že malé, ale hrdé Slovensko chce zmeniť celú EÚ,” podotkol. Osobitne mu však záleží na tom, aby sa agenda Únie ľudskou rečou viac priblížila ľuďom. “Ja často nerozumiem tomu, čo hovoríme na oficiálnych rokovaniach,” poznamenal s tým, že na vysvetlenie treba často expertov. Okrem toho sa chce sústrediť na hospodársky silnú EÚ, podporu investičnej politiky, ale aj využívanie nových foriem jednotného trhu.

    Český premiér Sobotka ponúkol dnes Slovensku pomoc s nadchádzajúcim predsedníctvom Slovenska v Rade EÚ. “Máme záujem na tom, aby sme Slovensku ponúkli svoje skúsenosti a podporili ho v tom, aby predsedníctvo bolo úspešné,” vyhlásil Sobotka. Fico deklaroval, že Česko by o slovenských krokoch v rámci predsedníctva malo byť informované prioritne.

    - Reklama -