Fašistické strany sa dostávajú do popredia v celej Európe, myslí si smerák Raši

    0
    Richard Raši (Autor: TASR)

    „SNP je významná dejinná udalosť u nás, ktorú si moja generácia nepamätá, ale na ktorú by sme mali stále myslieť, lebo bolo to vyjadrenie aktívneho odporu Slovákov voči fašistickému režimu. V kontexte toho, čo sa v dnešnej spoločnosti deje, keď sa fašistické strany dostávajú do popredia v celej Európe, ale, žiaľ, aj na Slovensku, by sme mali myslieť na to, že sa nám tu objavujú znova prúdy, ktoré kedysi spôsobili druhú svetovú vojnu, v ktorej zomreli milióny ľudí. Preto by mal každý, nielen starší ľudia, ale aj mladší a naše deti vedieť o tom, že SNP bolo významnou udalosťou v jednej obrovskej tragédii, ktorou bola druhá svetová vojna. Aj keď sa máme teraz dobre a je mier, to neznamená, že keby sa opäť dostali tieto sily k moci, že sa vojna nemôže zopakovať. Malo by byť mementom, že ráno sa zobudiť a žiť v mieri, by nemalo byť pre nikoho samozrejmosťou, ale mal by stále myslieť na to, že každý z nás musí niečo pre to urobiť,“ povedal Raši.

    Pamiatku padlých hrdinov si spolu so zástupcami samosprávy a štátnej správy uctil položením vencov pri pamätnej tabuli na Kojšovskej holi. „Je jedným z miest, kde vedie cesta hrdinov SNP, pretože aj tu v jej okolí sa odohrávali boje. Je to také symbolické vyjadrenie, pretože sa nachádzame na vrchole, v horách, a ten partizánsky odboj bol práve charakterizovaný tým, že mnoho ráz sa partizáni skrývali v horách a stadiaľ podnikali svoje obranné akcie proti fašistom,“ doplnil Raši.

    „Pamäť každého z nás, ale najmä národná pamäť je základnou podmienkou existencie každého národa. Je preto potrebné, aby sme si aj po toľkých rokoch pripomínali všetko, čo nás posunulo dopredu. Pamätníkov týchto dní je už medzi nami málo a strednej generácii a mládeži už výraz SNP veľa nehovorí, pretože tí, ktorí neprežili hrôzy vojny, nevedia oceniť slobodu, ktorú dnes máme a považujeme ju za samozrejmosť,“ skonštatoval vo svojom príhovore zástupca primátora mesta Gelnica Ladislav Gross.

    - Reklama -