Fašisti obsadili ulice Varšavy. Smerujete k nacionalizmu, sexizmu, a to ste mohli byť lídrom v EÚ, búšili dnes liberálni europoslanci do Poľska. Navrhujú tresty

    0
    Pochod vo Varšave počas 99. výročia nezávislosti Poľska (Autor: ReproFoto: YouTube)

    Spolupredseda parlamentnej frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) neustál kritiku, naznačil Verhofstadt na svojom účte na Twitteri.

    Europoslanci v stredu dopoludnia debatovali o vláde zákona v Poľsku, pričom viacerí z nich, najmä však liberáli z ALDE, vyzvali na aktiváciu článku 7 Lisabonskej zmluvy, ktorá predvída stratu hlasovacích práv pre členský štát v Rade EÚ.

    Verhofstadt vo svojom prejave zdôraznil, že takéto tvrdé sankcie by mali byť zamerané na politikov a nie na obyčajných občanov, ktorí sa stávajú obeťami politických vodcov kopírujúcich politiku maďarského premiéra Viktora Orbána. Líder ALDE sa odvolal na aktiváciu článku 7 najmä v súvislosti so sobotňajším pochodom extrémistov vo Varšave.

    “V sobotu fašisti obsadili ulice Varšavy. Neonacistické výzvy na 'bielu nadvládu', na 'čistú krv' nám pripomenuli najtemnejšie stránky v histórii,” uviedol Verhofstadt v správe pre médiá. Upozornil, že k tomuto pochodu došlo menej ako 350 kilometrov od bývalých koncentračných táborov Auschwitz a Birkenau. “Pred niekoľkými rokmi to bolo v Európe nemysliteľné, v Poľsku to bolo nemysliteľné,” zdôraznil.

    Podľa jeho slov by Poľsko mohlo byť aj naďalej lídrom v EÚ, ale zmenilo sa na neliberálny gang v štýle Orbánovho neliberálneho vládnutia. Verhofstadt rovnako ako v prípade Maďarska aj pre Poľsko požiadal aktivovať článok 7 Lisabonskej zmluvy. “Nie preto, aby sme trestali Poľsko, ale pre záchranu jeho európskeho dedičstva. Nechceme trestať občanov Poľska, ale potrestať tých politikov, ktorí chcú toto dedičstvo zničiť,” odkázal do Varšavy.

    Liberálna poslankyňa Sophie in 't Veldová, podpredsedníčka ALDE, v tejto súvislosti uviedla, že agenda strany PiS odzrkadľuje agendu ruskej vlády a smeruje k nacionalizmu, autoritárstvu, xenofóbii, homofóbii a sexizmu. Vyzvala parlamentnú skupinu ECR, tretiu najpočetnejšiu v EP, aby zohľadniac tieto dôvody vylúčila poslancov z PiS zo svojich radov.

    - Reklama -