Fašisti na nás vyťahujú nože. Zmr*i, rozlieha sa po internete po pobodaní moslima v Prahe

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    „Máme v ČR pokus o vraždu z nenávisti. Obeťou je moslim pomáhajúci utečencom. Už nečelíme len vyhrážkam vraždou, deportáciou, znásilnením. Už nečelíme len verbálnym útokom, pľuvancom a fackám. Fašisti na nás vyťahujú nože,“ zverejnil na Facebooku aktivista Jan Vrobel, ktorý sám vlani na jeseň pomáhal utečencom v Maďarsku a Srbsku.

    Neskôr svoje stanovisko ešte trošku pritvrdil. „Dištancujú sa Zeman, Okamura, Konvička a ďalší zmr*i, ktorí v českej spoločnosti už mesiace prilievajú olej do ohňa, ktorý smeruje k vulgarizácii, davovej nenávisti, rasovej kriminalite a pogromom, od činov dvoch zákerných hajzlov, ktorí pobodali človeka len pre jeho pôvod a pomoc utečencom? Alebo budú mlčky schvaľovať to, na čom majú beztak podiel?“ zamýšľal sa.

    Útok na muža islamského vyznania mu zjavne nedal spať, a tak v pondelok ráno zverejnil na Facebooku ďalší komentár. „Pre mňa je to šialený masaker, to ste si asi všimli,“ konštatoval s tým, že pre neho ako človeka, ktorý „si pamätá, že pred 10 rokmi nemal nikto s islamom žiadny problém, aj keď moslimov a teroristických útokov bolo na svete zhruba rovnako ako teraz, ako pre človeka, ktorý si pamätá časy, keď absolútni kreténi nemali také široké pole pôsobnosti a platformy pre vyjadrovanie, fakt nesiem veľmi, veľmi ťažko, čo sa okolo mňa teraz deje a čo okolo seba deň čo deň počujem“.

    Podľa aktivistu Pražského Majdanu Tomasza Peszynského ide o teroristický útok. A spáchal ho nie moslimský utečenec, ale český „nácek“. „Rubikon bol prekročený… Keď prezident hovoril o kalašnikove, tak nôž sa javí ako mierny prostriedok…“ domnieva sa Peszynski.

    „Naozaj je potrebné sa proti tomu postaviť! Tento útok bol vedený na človeka, s ktorým som si podal ruku, na priateľa mojej známej… Násilie sa blíži ku mne… Násilie sa blíži k vám… Je to bližšie, ako si myslíte…“ dodáva.

    Publicista a jeden z administrátorov facebookovej iniciatívy „Proti projevům nenávisti“ Jakub Hein varuje pred pogromami. „Víkendové napadnutie moslima v Prahe ukazuje, ako sme sa priblížili k pogromom, keď nedokážeme verejne odsúdiť všetkých, ktorí na ne, aj keď nepriamo, vyzývajú,“ usudzuje.

    „Ak sa potvrdí, že v Prahe pobodali moslima, pretože je moslim, som zvedavý na reakciu Miloša Zemana. Len pripomínam, že v roku 1997 po vražde sudánskeho študenta prišiel na demonštráciu proti rasizmu a oznámil, že ako predseda snemovne navrhne zákaz hnutia skinheads…“ uviedol komentátor denníka Hospodářské noviny Petr Honzejk.

    Jeho kolega z novinárskej brandže Petr Kamberský sa posťažoval, že sa „vracajú 90. roky, akurát miesto cigánov naháňame moslimov“. Následne dodal, že dnes je vlastne oveľa horšie, pretože vtedy to potichu, ale ani nahlas nepodporoval prezident republiky. „Vlastne nie. Neverím, že sa dnes útočníci môžu spoľahnúť na sympatizujúcich policajtov, štátnych zástupcov a sudcov,“ dúfa.

    „Možno sú niekde teroristi islamského vyznania, u nás v Česku to však naopak vyzerá na antiislamistických náckov,“ konštatoval poslanec za hnutie ANO Jiří Zlatuška.

    Študentka Johanna Nejedlová sa bojí, že nás čakajú krušné roky. „Neustále sa volá po tom, aby sa moslimovia dištancovali od všetkých zverstiev a útokov spáchaných pod zásterkou islamu a ospravedlňovali sa za ne. Ale kedy sa začnú za útoky, ako bol ten sobotňajší, ospravedlňovať predstavitelia IvČRN a ďalších spolkov, ktoré bojujú za slobodu a bezpečie v našich krajinách? Čo sa bude musieť stať, aby sa xenofóbna verejná debata posunula smerom k racionálnej demokratickej diskusii o rizikách a opatreniach potrebných na zvládnutie problematiky utečencov? Kedy sa súčasťou tejto diskusie stane radikálne odsúdenie akejkoľvek xenofóbie, násilia a rasizmu? Obavám sa, že ak sa to urýchlene nestane, čakajú nás krušné, nebezpečné roky,“ uviedla v komentári pre server A2larm.cz.

    autor: luš

    - Reklama -