Farmári postihnutí suchom peniaze od štátu nedostali. Musia byť trpezliví. Čakáme len na stanovisko eurokomisie, vysvetľuje Matečná

    0
    Gabriela Matečná (Autor: TASR)

    “Peniaze na sucho sú alokované, poľnohospodári musia byť však ešte trpezliví, pretože sme museli túto schému štátnej pomoci odsúhlasiť na Protimonopolnom úrade (PMÚ) SR, z ktorého išla požiadavka na Komisiu. Takže už čakáme len na záverečné stanovisko EK. Nič nebráni tomu, aby sme následne odškodnili poľnohospodárov,” priblížila.

    Matečná: Nevieme odhadnúť, ako dlho bude Komisia rozhodovať

    Matečná nevedela, ako dlho bude EK rozhodovať o odškodnení pre farmárov.

    “Nevieme odhadnúť, ako dlho bude Komisia rozhodovať. Predpokladáme však, že počas mesiaca by nám mala dať vedieť. Protimonopolný úrad SR však dal k tejto záležitosti kladné stanovisko, čiže nič nebude brániť tomu, aby aj EK dala kladné stanovisko, a následne budeme vyplácať finančné prostriedky,” dodala Matečná. 

    Csicsai: Urýchlene musíme riešiť technologické predpoklady boja so suchom 

    Štátny tajomník agrorezortu Gabriel Csicsai v pondelok (6. 5.) informoval o tom, že Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR uzavrel proces kontroly a odsúhlasil oprávnenosť schémy pomoci farmárom pre výpadok úrody, ktorý spôsobilo veľké sucho v roku 2017.

    Juhozápadné Slovensko vtedy trpelo nedostatkom zrážok počas celého vegetačného obdobia. 

    “Následkom toho boli miestami výpadky úrody väčšie ako 50 % v porovnaní s mnohoročným priemerom poľných plodín, najmä obilnín, olejnín a krmovín pre živočíšnu výrobu,” konštatoval štátny tajomník s tým, že agrárny sektor utrpel straty viac ako 30 miliónov eur.

    Rozhodnutím NKÚ SR sa podľa Csicsaia otvorila cesta k realizácii finančnej pomoci.

    Nasledovať bude odsúhlasenie schémy pomoci zo strany Európskej únie za asistencie ministerstva a potom už Pôdohospodárska platobná agentúra môže vyplácať peniaze. 

    “Popri pomoci v núdzi urýchlene musíme začať riešiť technologické predpoklady boja so suchom na celom Slovensku, ktoré, ako sa zdá, bude pravidelným problémom nášho agrosektora už v blízkej budúcnosti,” uviedol.

    Mnohým farmárom poďla štátneho tajomníka  hrozia existenčné problémy

    Zadržanie nárazovej zrážkovej vody v regióne a jej následné použitie s cieľom zavlažovania je podľa neho jedinou cestou boja proti spustnutiu dnes ešte úrodnej krajiny.

    Situáciu súvisiacu so suchom v roku 2017 vyhodnotili sekcia poľnohospodárstva na ministerstve v spolupráci so Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou a Agrárnou komorou Slovenska. 

    “Od prvej chvíle, keď sa objavili nenávratné škody na porastoch a zároveň predpovede o pretrvávajúcom suchu, sme spolu s agrárnou samosprávou upozorňovali na to, že mnohým, predovšetkým malým a stredným farmárom z dôvodu poklesu príjmov budú hroziť – a, žiaľ, dodnes hrozia, existenčné problémy,” uviedol štátny tajomník.

    Zároveň ocenil, že hlasy pôdohospodárov boli vypočuté a vláda s agrorezortom našli spôsob a vôľu im pomôcť.

    - Reklama -