Farizeji, nič vám nie je dobré, hromžil Fico. Kto si to odniesol?

    0
    Premiér Robert Fico (Autor: SITA)

     „Zrazu ohrozujeme Slovensko, bilaterálne vzťahy, ideme proti všetkým, sme nezodpovední,“ priblížil Fico počas parlamentnej Hodiny otázok výhrady opozičných strán voči posledným krokom vlády. Premiér pripomenul, že ak by vláda po rozhodnutí rady ministrov začala zavedenie kvót rešpektovať, opozícia by to označila za pustenie do gatí. „Slovensko je suverénny štát. A má právo prijímať rozhodnutia na vlastnú ochranu,“ zdôraznil predseda vlády s tým, že väčšina Európskej únie v prípade zavedenia kvót prevalcovala menšinu.

    Kvóty predstavujú podľa Fica politický symbol pre viacerých v západnej Európe. Minister vnútra Robert Kaliňák podľa premiéra na rade hlasoval podľa uznesení parlamentu a kvóty odmietol. „Čo ďalej? Týmto máme skončiť, že zdvihneme ruku proti? Ak hovoríme o boji proti kvótam, musíme byť dôslední. A využiť všetky možnosti, ktoré nám legislatíva umožňuje,“ vysvetlil predseda vlády. Zároveň sa spýtal, prečo kabinet čelí kritike za podanie žaloby. „Budeme kritizovať človeka, ktorý prehrá súdny spor na prvom stupni za to, že podá odvolanie?“ doplnil Fico.

    Ak dnes podľa premiéra európska legislatíva umožňuje podanie žaloby proti rozhodnutiu, ktoré sa štátu nepáči, „nikto nám to nemôže vyčítať“. „Na to máme jednoducho právo, lebo takto je to stanovené v pravidlách Európskej únie. Keby to tak nebolo, tak pochopiteľne žiadnu žalobu podať nemôžeme,“ uviedol Fico. Európa podľa jeho slov čelí jednej z najväčších globálnych kríz a premiér nemá veľké presvedčenie, že zvládne ďalšie migračné vlny, ktoré môžu prísť.

    „Som za to, aby sme kultivovaným spôsobom, naďalej zdôrazňujúc potrebu solidarity voči tým, ktorí to potrebujú, chránili záujmy SR. Na to nás poverila Národná rada SR, za to vám ďakujem. Použijúc tieto prostriedky si myslím, že nemôžeme nič pokaziť. Len stojíme za tým, čo sme povedali, pretože sme vláda, ktorej v poslednom čase vyčítajú, že plní sľuby. A to je dobre,“ uzavrel Fico.

    - Reklama -