Faragea som sa pýtal, prečo po referende v Británii zdupkal, priznáva Sulík

    0
    Richard Sulík (Autor: TASR)

    UKIP v Británii v čase kampane podporovalo vystúpenie krajiny z Európskej únie. Sulíkovi sa Farageovo rozhodnutie o rezignácii nepáči. Osobne mu to aj v europarlamente povedal. “Vyčítal som mu to, povedal som, že tam mal zotrvať, aby to nevyzeralo ako útek,” uviedol Sulík. Farage mu mal na to odpovedať, že odišiel po splnenej misii.

    Sulík by si Faragea vedel predstaviť ako predsedu Európskeho parlamentu, pod jeho vedením by mal podľa neho iné smerovanie. Novým predsedom europarlamentu sa stal pred pár dňami Antonio Tajani. “S týmto pánom pôjde europarlament približne rovnakým smerom ako doteraz,” vysvetlil Sulík.

    Sulík v relácii vysvetľoval aj jeho “nedávny bonmot”, “že keď chcete lietať, potrebujete dve krídla”. Strane SaS podľa neho neškodí, že má členov s nejednotnými názormi. Priznal, že v tejto súvislosti sa spomína najmä meno Martina Poliačika. Podľa Sulíka sa nezhodujú napríklad v otázke migrácie či islamu.

    Neoznačoval by ho za druhé krídlo v strane. Podľa Sulíka sa k Poliačikovi prikláňajú možno “ešte dvaja či traja ľudia”. Sulík jeho názory rešpektuje. Deklaroval, že ak dôjde k principiálnym otázkam, SaS sa udrží ako celok. Rôznorodosť názorov nie je podľa neho v strane na príťaž. “Pretože v podstatných otázkach platia pozície strany,” uviedol Sulík.

    Sulík sa v strane bude osobne zaoberať voľbami do VÚC. SaS nesúhlasí so zrušením druhého kola týchto volieb. Je podľa neho potrebné, druhé kolo by prijal aj v prípade volieb primátorov a starostov. “Tam, kde sa volí jedna osoba, treba dvojkolové voľby,” uviedol. Úsporu v tomto smere vidí v zlučovaní volieb. Je za zlúčenie komunálnych a regionálnych volieb, prijal by aj zlúčenie prezidentských volieb a volieb do VÚC. SaS podľa neho nesúhlasí ani so zrušením práce počas sviatkov.

    Pravdepodobnosť predčasných volieb je podľa Sulíka nízka. Koalícia je podľa neho stabilná, “pretože ju spájajú kšefty”. Sám je zvedavý, čo tento rok prinesie. Jeho strana napríklad v najbližších dňoch predstaví takzvaný “reformný tím pre zdravotníctvo”.

     

    - Reklama -