Fakt sprosté slová z úst prezidenta: Drsne napadol katolícku cirkev

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Filipínsky kandidát na prezidenta Rodrigo Duterte vyhlásil, že sa postaví proti katolíckej cirkvi a bude usilovať o prijatie politiky troch detí na rodinu. Dostal sa tak do sporu s biskupmi po tom, ako ich deň pred týmto vyhlásením nazval „sk*rvysynmi“.

    Súčasný starosta mesta Davao Rodrigo Duterte zatiaľ čaká, pokým bude oficiálne vyhlásený víťazom prezidentských volieb, ktoré sa uskutočnili 9. mája. Neoficiálne sčítanie hlasov však poukazuje na to, že má pred ostatnými štyrmi kandidátmi výrazný náskok. Do úradu by mal byť však uvedený až 30. júna.

    Veľmi kontroverzné a často vulgárne vyhlásenia prezidentského kandidáta mu na popularite zjavne neuberajú. Ani poznámky o vraždení zločincov a „vtipy” o obetiach znásilnenia mu zatiaľ v prevažne katolíckej krajine nijako neuškodili. „Chcem, aby mala každá filipínska rodina maximálne tri deti,” uviedol Duterte v nedeľu. „Som kresťan, ale som tiež realista a uvedomujem si, že je potrebné robiť niečo s preľudnením našej krajiny. Som pripravený vystúpiť proti názorom cirkevných hodnostárov,” uviedol Duterte v krajine, kde sa zhruba 80 percent ľudí z jej stomiliónovej populácie identifikuje ako katolíci.

    V sobotu sa Duterte pustil do kritiky katolíckej cirkvi, keď ju označil za „najviac pokryteckú inštitúciu“, ktorá sa „mieša“ do vládnej politiky. Niektorí biskupi sa tiež podľa neho snažia obohatiť sa na úkor chudobnejšej časti populácie. „Vy sk*rvysynovia, to sa za svoje správanie nehanbíte? Požadujete toľko ústupkov aj odo mňa,” vyhlásil prezidentský kandidát pri rozhovore na televíznej stanici GMA.

    Hovorca arcidiecézy v oblasti Lingayen Monsignore Oliver Mendoza vyhlásil, že cirkev Duterteho názory rešpektuje, bude však aj naďalej pokračovať vo vystupovaní proti vládnym návrhom, ktoré sú v rozpore s jej učením.

    Podľa politických expertov je veľmi pravdepodobné, že sa podobné spory budú aj v budúcnosti opakovať. Najmä v otázke obnovenia trestu smrti, legalizácie rozvodu a plánovanej distribúcie antikoncepcie.

    - Reklama -