Facka všetkým poctivým vyšetrovateľom, prokurátorom a sudcom! Lipšic kritizuje väzobné stíhanie aktivistov

    0
    Daniel Lipšic (Autor: TASR)

    „Väzba je vždy krajný procesný inštitút. Obvinení aktivisti sú trestne stíhaní pre prečin poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia. Z danej právnej kvalifikácie je zrejmé, že svojím konaním neohrozili život ani zdravie baníkov, lebo v takom prípade by boli stíhaní za trestný čin všeobecného ohrozenia,“ napísal na Facebooku bývalý poslanec NR SR Daniel Lipšic.

    Podľa neho je takéto konanie prvostupňového súdu nepochopiteľné, keďže aktivisti zo spoločnosti Greenpeace doteraz neboli súdne trestaní pre úmyselné trestné činy. „Aj keby sa súd domnieval, že hrozí pokračovanie v aktivitách obvinených, mala byť väzba nahradená sľubom alebo zárukou. V danom prípade totiž väzba nespĺňa základné kritérium proporcionality,“ vysvetlil.

    Dodal, že viacerí ľudia, ktorých obvinili zo závažnej trestnej činnosti, sú na slobode, pretože sú „našimi ľuďmi“. „Procesný postup v tomto prípade je tak fackou všetkým poctivým vyšetrovateľom, prokurátorom a sudcom, ktorí sa v poslednom čase tak odvážne postavili závažnému zločinu.“

    Aktivistov Greenpeace, ktorí v stredu 28. novembra vyliezli na ťažnú vežu v areáli bane v Novákoch, aby tam protestovali proti ťažbe a spaľovaniu uhlia, budú stíhať väzobne. Rozhodol o tom v nedeľu Okresný súd (OS) v Prievidzi. Podľa sudcu pre prípravné konanie existuje dôvodná obava, že obvinení v prípade ich prepustenia na slobodu môžu znova obsadiť a odstaviť prevádzku iného subjektu pôsobiaceho v oblasti tepelnej energetiky. Polícia obvinila 12 aktivistov z prečinu poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia formou spolupáchateľstva.

    Environmentalistov z viacerých krajín vypočúvali na OS v Prievidzi od piatkového (30. 11.) podvečera. V nedeľu ich pred súd prišli podporiť asi dve desiatky ľudí s transparentmi. Proti rozhodnutiu o väzbe podali všetci obvinení sťažnosti. Ich právni zástupcovia tiež na súde vzniesli námietku zaujatosti a žiadajú o presunutie vyšetrovania prípadu mimo daného regióna. Proti rozhodnutiu súdu sa ohradila aj parlamentná opozícia a mimoparlamentné strany. Viac sme písali TU. 

    - Reklama -