FSB našla nový spôsob ako sa dostať priamo do vstupnej brány EÚ a NATO. V prednej línii ruskej špionážnej vojny sú pašeráci cigariet. Toto sú ich úlohy

    0
    FSB zatýka (Autor: TASR)

    Podľa portálu zatkli Estónci za posledné dva roky najmenej päť mužov, ktorých obvinili zo špionáže v prospech Ruska. Ich prípad odhalil, ako ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) preniká cez hranicu do Estónska.

    Všetci piati muži boli známi ako pašeráci všetkého možného – od ľudí až po cigarety – a FSB ich donútila k spolupráci, čím sa vyhli dlhoročnému ruskému väzeniu. FSB ich poverila získavaním rôznych informácií, či už o estónskych vojenských základniach, alebo o tom, ako fungujú pohraničné hliadky.

    “Pre náborových pracovníkov FSB sú ľahkým cieľom,” uviedol pre BuzzFeed News Aleksander Toots, zástupca šéfa Estónskej vnútornej bezpečnostnej služby (KaPo).

    Toots, ktorý dohliada na kontrarozviedne akcie KaPo a ktorý sa osobne zapojil do vyšetrovania všetkých piatich mužov, tvrdí, že je prakticky nemožné povedať náborovým pracovníkom “nie”.

    “Ak sa rozhodnete odmietnuť, môžete sa dostať do problémov, pretože FSB vie, že ste pašerák a nelegálne prekračujete hranicu. Hrozba skončenia vo väzení v Rusku nie je lákavá. Na druhej strane, ak to prijmete, môžete dúfať, že FSB vám zaručí ochranu vo vašej kriminálnej činnosti,” dodal Toots.

    Portál BuzzFeed News konštatuje, že v čase, keď sa svet zameriava na ruské schopnosti v oblasti kybernetických útokov, si zrejme nevšíma ruskú schopnosť vyvíjať nové metódy dobrej staromódnej špionáže.

    - Reklama -