FOTO Zásadné slová bývalého šéfa FBI môžu poriadne zatriasť USA: Som presvedčený, že Rusi zasahovali do volieb

    0
    Bývalý riaditeľ FBI James Comey (Autor: TASR)

    “Úprimne som sa obával, že by o povahe našich stretnutí mohol klamať,” povedal Comey počas vypočúvania pred senátnym výborom na kontrolu tajných služieb.

    “Vedel som, že môže prísť deň, keď budem potrebovať záznam o tom, čo sa stalo, aby som mohol brániť nielen seba, ale aj FBI a našu bezúhonnosť,” vyhlásil Comey, ktorého Trump z funkcie šéfa FBI odvolal, keď odmietol ukončiť vyšetrovanie prezidentovho bývalého poradcu pre národnú bezpečnosť Michaela Flynna pre jeho styky s Ruskom.

    Na úvod svojho vypočúvania Comey spochybnil oprávnenosť Trumpovej administratívy odvolať ho z postu šéfa FBI, pričom vyhlásil, že administratíva “neznevážila len jeho, ale, čo je horšie, aj FBI”. Trump totiž pred časom Comeyho odvolanie zdôvodnil tým, že pod jeho vedením vládol v FBI chaos.

    Trump odomňa požadoval lojálnosť, vraví Comey

    Comey sa bezprostredne po úvode vypočúvania dotkol aj hlavného dôvodu svojho odvolania – otázky, či prezident ovplyvňoval vyšetrovanie údajných zásahov Moskvy do vlaňajších amerických prezidentských volieb, ako to naznačil vo svojej písomnej výpovedi, ktorá bola zverejnená v stredu. V nej uviedol, že Trump od neho požadoval “lojálnosť”, otvorene ho vyzval, aby “rozptýlil mračno podozrenia” a verejne vyhlásil, že súčasťou vyšetrovania FBI zameraného na kontakty členov jeho volebného štábu s ruskými predstaviteľmi nie je aj sám prezident.

    Vo svojej písomnej výpovedi Comey tiež uviedol, že na jednom stretnutí medzi štyrmi očami v Oválnej pracovni Bieleho domu ho Trump nútil, aby ukončil vyšetrovanie Flynna.

    “Máte pocit, že prezident sa pokúšal brániť výkonu spravodlivosti, alebo len hľadal spôsob, ako by mohol Mikovi Flynnovi, vzhľadom na to, že už bol odvolaný, zachrániť tvár?” opýtal sa Comeyho šéf senátneho výboru na kontrolu tajných služieb Richard Burr.

    “Nemyslím si, že mi prislúcha posudzovať, či bol rozhovor, ktorý som mal s prezidentom, pokusom o bránenie (výkonu spravodlivosti),” odpovedal Comey s tým, že Trumpovu žiadosť osobne pokladal za mimoriadne “rušivú a znepokojujúcu”.

    Comey dnes počas vypočúvania tiež priznal, že po odvolaní z pozície šéfa FBI sa pokúsil iniciovať ustanovenie nezávislého vyšetrovacieho výboru tým, že zápis z rozhovoru s Trumpom odovzdal jednému zo svojich priateľov, aby ho posunul médiám. “Mal som pocit, že s tým potrebujem vyjsť von,” povedal Comey.

    Bože, dúfam, že záznamy existujú, uviedol exšéf FBI

    Podľa agentúry AP sa očakávalo, že Comeyho tvrdenia o tom, že prezident od neho požadoval lojálnosť a nútil ho zastaviť vyšetrovanie Flynna, spochybní sám Trump. Ten však jednotlivé Comeyho tvrdenia zatiaľ nepoprel. Jeho dôveryhodnosť sa však nedávno usiloval spochybniť, keď na Twitteri uviedol, že Comey by mal dúfať, že z ich spoločných rozhovorov neexistujú zvukové záznamy.

    “Bože, dúfam, že tie záznamy existujú,” povedal dnes pred senátnym výborom odvolaný riaditeľ FBI, čím naznačil, že existencia nahrávok jeho rozhovorov s prezidentom by potvrdila pravdivosť jeho slov. 

    Comey pred senátnym výborom vypovedal v súvislosti s podozreniami zo zásahov Ruska do amerických prezidentských volieb. Po verejnom zasadnutí výboru bude nasledovať rokovanie za zatvorenými dverami.

    Trump nečakane odvolal Comeyho z funkcie šéfa FBI 9. mája a odvtedy čelí podozreniam, že prezident vyvíjal nátlak na riaditeľa FBI, aby ukončil vyšetrovanie jeho bývalého poradcu pre národnú bezpečnosť Michaela Flynna.

    Comey dohliadal na federálne vyšetrovanie údajných ruských hackerských útokov voči americkej Demokratickej strane a údajných ďalších tajných akcií súvisiacich s prezidentskými voľbami, vrátane prípadných kontaktov ruských predstaviteľov s Trumpovým volebným štábom.

    - Reklama -