FOTO, VIDEO Sľuby sa sľubujú… Takto nám politici vyše 20 rokov sľubujú diaľnicu do Košíc. Bude do roku 2010, dušoval sa kedysi aj Fico

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Výstavba diaľnic na Slovensku sa ťahá už mnoho rokov. Na sklonku socializmu bolo však dokončených zhruba 182 kilometrov diaľnic, pričom najdlhší úsek na trase do Košíc sa tiahol od Bratislavy po Piešťany. Po páde režimu sa sľuby politikov niekoľkokrát menili spolu s termínmi dokončenia kompletnej diaľničnej infraštruktúry.

    Už v roku 1994 vo vláde Vladimíra Mečiara deklaroval minister dopravy Alexander Rezeš, že jeho hlavnou úlohou bude „vybudovanie diaľnic, železníc a letísk smerom na východ. O rok neskôr Rezeš už spomínal veľkolepý plán s konkrétnym časovým údajom. „Do roku 2005 by sa mala na Slovensku ukončiť výstavba diaľničnej siete. Je to veľkolepý projekt, dokonca to musí mať charakter nadnárodného programu,“ uviedol Rezeš s tým, že sa odštartuje taký nadnárodný program, že Slovensko v roku 2005 bude patriť medzi strategické krajiny.

    Postaviť diaľnicu do roku 2005 je plne reálne

    Prvého júla v roku 1996 boli zavedené na slovenských diaľniciach povinné poplatky. V tomto istom roku vrchný riaditeľ sekcie cestnej, leteckej a vodnej dopravy rezortného ministerstva Peter Ondroušek tvrdil, že postaviť celú diaľnicu do roku 2005 je plne reálne, pričom malo ísť o superrýchle dokončenie, keď vláda predpokladala výstavbu nových 491 kilometrov diaľnic.

    Pri otváraní nových úsekov diaľnic sa Mečiar chválil napríklad aj známou topmodelkou Claudiou Schifferovou, ktorá sa na jeseň v roku 1998 stala krstnou matkou diaľničného úseku pri Novom Meste nad Váhom. „Vydala som sa na túto cestu s cieľom spoznať krajinu, ktorú som doteraz nenavštívila,“ bránila sa Schifferová s tým, že nemala politické motívy.

    Za Mečiarovej éry sa však dokončilo iba 17 kilometrov diaľnic v plnom profile a 56 kilometrov v polovičnom profile.

    Vláda postaví dvakrát toľko

    Po nástupe vlády Mikuláša Dzurindu sa výstavba diaľnic dostala do zložitej ekonomickej situácie, pričom rok 1999 charakterizoval útlm diaľničných prác. Situácia sa týkala aj tunela Branisko, pretože štát dlhoval stavebným firmám vyše sedem miliárd korún. Dzurinda v roku 2000 uviedol v rádiu Twist, že hoci sa výstavba diaľnic predražuje, napriek tomu jeho vláda postaví dvakrát toľko diaľnic ako Mečiarova vláda. Každý rok by tak mala vláda Dzurindu postaviť vyše 40 kilometrov diaľnic.

    V roku 2002 hovoril Ladislav Csáder zo strany ANO, že dobudovanie diaľničného spojenia Bratislavy a Košíc (D1) je za predpokladu dostatočných finančných prostriedkov reálne do roku 2006.

    Pavel Prokopovič ako vtedajší minister dopravy, pôšt a telekomunikácií hovoril v marci 2003, že optimistický, ale reálny termín na ukončenie D1 je rok 2010/2011, ak sa ročne preinvestuje 25 miliárd slovenských korún.

    Ľubomír Vážny ako tieňový minister výstavby a dopravy za Smer v roku 2005 kritizoval Dzurindov kabinet, že do roku 2010 je nereálne, aby sa dokončila diaľnica D1. „Chýbajú mnohé úseky, zadefinované trasy, výkupy pozemkov v niektorých častiach, hodnotenia vplyvu na životné prostredie, územné rozhodnutia, stavebné povolenia, tendre. A čo je najdôležitejšie, vlastná výstavba,“ povedal vtedy Vážny.

    Ak toto nenaplníme, tak treba vyvodzovať politickú zodpovednosť, vyhlásil Fico

    Keď sa na jeseň v roku 2006 stal novým predsedom predstavenstva Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Igor Choma, vyhlásil, že úsek diaľnice D1 z Bratislavy do Košíc by sa mal dokončiť do roku 2013. „Do roku 2010 ukončíme sto kilometrov diaľnic a celú D1 v roku 2013,“ spresnil Choma.

    V prvej polovici júla 2007 vyhlásil vtedajší premiér Robert Fico, že cieľ dostavby diaľničného prepojenia Bratislavy a Košíc severnou trasou do roku 2010 je realizovateľný. Povedal to po rokovaní s ministrom dopravy, pôšt a telekomunikácií SR Ľubomírom Vážnym.

    „Tu je jasný záväzok. V programovom vyhlásení vlády, ktoré bolo schválené v Národnej rade SR. Čiže toto nás zaväzuje. A my to chceme urýchliť. A zase okolo toho špekulujete. Chceme to urýchliť, chceme urobiť všetko pre to, aby do roku 2010 mohli ľudia plynulo prechádzať z Bratislavy do Košíc a aby nastal posun medzi Bratislavou a Zvolenom. Ak aj toto je zločin, tak ja už naozaj neviem, čo máme na tých tlačových konferenciách hovoriť,“ spustil Fico na margo spochybňovania tohto záväzku.

    Keď sa jedna redaktorka snažila vstúpiť do debaty s otázkou, čo urobí, ak sa záväzok nesplní, pokračoval: „Ale čo máme urobiť? Čo máme urobiť, keď teda urobíme o päť kilometrov menej, tak čo? Celá vláda má odstúpiť? Alebo čo máme urobiť? Toto je záväzok. Ak toto nenaplníme, tak treba vyvodzovať politickú zodpovednosť.“

    Dochádza k posunu pre finančnú krízu

    Neskôr sa však od tohto zámeru ustupuje a aj samotná vláda priznáva, že dokončenie diaľnice z  Bratislavy do Košíc bude v roku 2012 až 2013.

    „Z dôvodu finančnej krízy sa nedarí dosiahnuť finančné uzatvorenie v danom termíne, ktorý bol pôvodne definovaný. Situácia na finančných trhoch sa mení zo dňa na deň,“ uviedol Vážny s tým, že termín ukončenia výstavby jednotlivých úsekov diaľnice D1 posúvajú pre finančnú krízu. „Dochádza k posunu na rok 2011, a to vzhľadom na finančnú krízu a tú situáciu, ktorá teraz v bankách je. To znamená, že termíny ukončenia sú momentálne v rukách komerčných bánk,“ tvrdil Vážny v roku 2009.

    Na argument s hospodárskou krízou pristúpil o rok neskôr aj Robert Fico. „Keby nebola svetová hospodárska kríza, tak diaľnice podľa potvrdenia koncesionárov, pokiaľ ide o úseky z Bratislavy do Košíc, s výnimkou tunelov, to sme povedali veľmi jasne, by boli dokončené,“ tvrdil Fico. Prišlo aj na slová, že existuje hrozba, že sa úplne zastaví urýchlená výstavba diaľnic.

    Termín dokončenia D1 sa neustále mení

    Po nástupe vlády Ivety Radičovej sa ministrom dopravy stáva Ján Figeľ z KDH, ktorý pripúšťal, že do roku 2014 by sa mohli dokončiť chýbajúce úseky D1 medzi Bratislavou a Košicami. „Najvyššou prioritou je kompletizácia diaľnice číslo jedna, ktorá je základná chrbtica celej osi alebo systému od západu na východ, medzi Bratislavou a Košicami a v tomto prípade konkrétne hlavne medzi Žilinou a Prešovom, a to vrátane najťažšieho a najdrahšieho úseku, ktorým je tunel Višňové. Je to veľká výzva. Myslím, že je to reálne,“ tvrdil Figeľ v roku 2011. Neskôr Figeľ priznáva, že tunel Višňové bude dokončený až v roku 2017.

    Novým ministrom dopravy sa v roku 2012 stáva Ján Počiatek, ktorý v máji toho istého roku v rozhovore pre TASR povedal prekvapivé slová na otázku, kedy bude dokončená diaľnica do Košíc: „Keby teraz hocikto povedal akýkoľvek termín, tak si absolútne vymýšľa.“ O pár mesiacov to už nebola pravda a v decembri 2012 hovorí o konkrétnom termíne. Hoci bol plán výstavby diaľnice do Košíc datovaný na rok 2019, smerácky minister si stanovil iný cieľ. „Mojou ambíciou je tento termín posunúť do roku 2018,“ povedal Počiatek.

    O dva roky neskôr v relácii O 5 minút 12 na RTVS hovorí Počiatek už o roku 2019. „Keď sa už na úseku Turany – Hubová nič zásadné nezmení, budeme schopní ísť povrchovým variantom a prejdeme úspešne aj doplňujúcim environmentálnym posúdením, tak realita D1 z Bratislavy do Košíc v roku 2019 je jasná,“ tvrdil minister dopravy.

    Zdroj: Youtube/Rádio Expres

    Súčasný minister hovorí až o roku 2021, ale s výnimkou…

    Po Počiatkovi sa novým ministrom dopravy stal minulý rok v marci Roman Brecely zo Siete Radoslava Procházku. Mal plán, aby sa do roku 2020 v plnom profile postavila diaľnica do Košíc. V programovom vyhlásení vlády, ktoré nový kabinet schválil v apríli 2016, sa taktiež píše, že cieľom vlády je umožniť motoristickej verejnosti už od roku 2020 využívať všetky diaľničné úseky na D1 medzi Bratislavou a Košicami.

    V auguste 2016 však Brecely za Sieť podáva demisiu a prichádza k zúženiu štvorkoalície na trojkoalíciu. Novým ministrom dopravy sa stáva Árpád Érsek z Mosta-Híd.

    Podľa hovorkyne ministerstva dopravy a výstavby Karolíny Duckej sa dnes dokončenie diaľnice D1 plánuje na rok 2021. „Dokončenie diaľnice D1 na úsekoch Bratislava – Košice je naplánované v roku 2021, v tomto termíne je plánované odovzdanie juhozápadného obchvatu Prešova. Výnimkou je úsek D1 Turany – Hubová, na ktorom si nepredvídaný geologický zosun vyžiadal opätovné prehodnotenie diaľnice,“ povedala pre Parlamentné listy s tým, že kľúčové bude zabezpečiť finančné prostriedky, keďže tento úsek už nie je možné financovať z prostriedkov EÚ. Termín dokončenia tohto úseku je tak naplánovaný až na rok 2025.

    V súvislosti s juhozápadným obchvatom Prešova sa počíta s tým, že to má byť najdrahšou časťou diaľnice, kde má kilometer cesty vyjsť až na zhruba 45 miliónov eur. Viac sme o tom písali TU.

    Autor: OS, TASR

    - Reklama -