FOTO V Česku suverénne zvíťazilo Babišovo ANO, do parlamentu sa dostalo až deväť strán

    0
    Andrej Babiš (Autor: TASR)

    Andrej Babiš vo svojom povolebnom vystúpení konštatoval, že hnutie ANO vyhralo aj napriek masívnej dezinformačnej kampani. Uviedol, že 70 percent českých médií je pod vplyvom takzvaných tradičných politických strán a je rád, že im ľudia neuverili. Zdôraznil aj to, že sú demokratické a proeurópsky orientované hnutie a určite nie sú ohrozením demokracie. Zároveň však dodal, že Európska únia potrebuje reformy napríklad o otázkach migrácie.

    Kto skončil za suverénnym víťazom

    Druhé miesto obsadila “znovuzrodená” pravicová Občianska demokratická strana Petra Fialu, za ktorú kandidoval aj Václav Klaus ml. Získala 11,3 percenta voličov (25 kresiel). Iba tieto subjekty by mohli spolu zložiť koaličnú vládu, v ktorej by boli len dvaja partneri. ODS to zatiaľ odmieta.

    Na treťej priečke figuruje protestná strana Piráti Ivana Bartoša. Volilo ju 10,8 percenta Čechov (22 mandátov). Rovnaký počet poslaneckých kresiel by mala mať protimigrantská SPD Tomia Okamuru, ktorá obdržala o desatinu menej voličov.

    Sklamaním, v porovnaní s predvolebnými prieskumami, je piate miesto Komunistickej strany Čiech a Moravy (KSČM) Vojtěcha Filipa. So ziskom 7,8 percenta budú mať komunisti 15 mandátov. Totálnym prepadákom je až šieste miesto sociálnych demokratov (ČSSD), ktorí vyhrali predchádzajúce voľby a mali aj premiéra Bohuslava Sobotku. Ako volebný líder však stranu viedol Lubomír Zaorálek. Za 7,3 % získaju 15 poslancov.

    Tesne nad hranicou zvoliteľnosti skončili tri strany: ľudovci z KDÚ-ČSL (5,8 % a 10 mandátov), pravicová TOP 09 (5,3 % a 7 mandátov) a Starostovia a nezávislí (STAN) (5,2 % a 6 mandátov)

    - Reklama -