FOTO: Tu budú bývať utečenci. V Gabčíkove pre nich pripravili internátne izby

    0
    Pohľad do priestorov Účelového zariadenia STU v Gabčíkove, kde budú ubytovaní utečenci (Autor: SITA)

    Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka zariadenie malo byť obsadené už minulý týždeň. „Neviem povedať deň ani hodinu. V nejakej blízkej dobe prídu, už som si myslel, že tu budú týždeň, ale nejaké administratívne prekážky tomu zabránili,“ priblížil situáciu pre Topky.sk. Podľa ministra dokonca utečencom miestne kuchárky už dvakrát varili večeru. Dostali totiž informáciu z rakúskej strany, že sú na ceste.

    Minister tiež vysvetľoval, čo za administratívne prekážky bránili ich príchodu. Ako dôvod uviedol aplikovanie rakúskeho azylového práva v Slovenskej republike. „Napríklad, ak tam budú deti, budú ich aj vyučovať po nemecky, a to im musí zabezpečovať agentúra, ktorá podľa nich musí mať nejaké povolenia, ktoré si vybavovali. My sme im s našimi povoleniami pomohli, myslím si, že posledné povolenia dostali pred nejakými dňami, ešte niečo si potrebovali zariadiť,“ objasňoval.

    To, či je možné, že by sme Rakúšanom nateraz pomohli s väčším množstvom prichýlených imigrantov, je podľa premiéra Roberta Fica jasné. Nie. „Nechceme hovoriť o žiadnom navyšovaní. Dohoda je 500 ľudí,uviedol. V budúcnosti sa ale situácia môže zmeniť. „Uvidíme, ako tento systém bude fungovať. Podľa toho sa zariadime,“ dodal. Všetci títo ľudia sa vrátia naspäť do Rakúska po skončení azylového procesu,“ uisťuje tlačový odbor. Ministerstvo vnútra a pripravuje opatrenia na absolútne minimalizovanie bezpečnostného rizika.

    Azylanti sa rozhodujú sami

    Ozvala sa už aj rakúska strana. Hovorca rakúskeho spolkového ministerstva vnútra Karl-Heinz Grundböck potvrdil, že prví azylanti by mohli prísť už v najbližších dňoch. Dátum ale ešte stále nepoznajú ani oni.

    Ako priniesla informáciu agentúra SITA, rakúska rozhlasová stanica Österreich 1 (Ö1) informovala, že v utečeneckom zariadení v Traiskirchene už dva týždne ohlasuje medzi migrantmi, ktorí sú tam ubytovaní, možnosť premiestnenia do slovenského záchytného tábora v Gabčíkove. S utečencami o možnostiach diskutujú a rozhodnúť sa majú sami, či využijú slovenskú pohostinnosť.  Ako povedal  Grundböck nepožadujú aby„rozhodnutie o preložení do Gabčíkova urobili v priebehu jedného dňa.“

    Proti umiestneniu utečencov na Slovensku sa prednedávnom konala demonštrácia extrémistov.  Protest začal v Trnave a odtiaľ mal dav nasmerované do  Gabčíkova. Do dediny sa ale nedostali, pretože im v tom zabránila polícia. Trnavská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová vtedy pre PL uviedla, že v Gabčíkove sa koná iná akcia – cvičenie miestnych záchranárov. Akcie sa zúčastnili aj  nielen slovenskí, ale aj maďarskí extrémisti zo strany Jobbik a združenia 64 žúp.

    S novými susedmi nesúhlasia ani samotní obyvatelia Gabčíkova. Prijatie 500 utečencov z Rakúska nepodporili v miestnom referende. Proti táboru v obci sa vyslovilo 2 501 obyvateľov, čo bolo 96,67 percenta občanov,ktorí sa plebiscitu zúčastnili. Oprávnených voličov tu žije 4 452.

    - Reklama -