FOTO Toto je tvár útočníka z Barcelony. Mesto je podľa nedávnej štúdie centrom džihádistov v Španielsku

    0
    17-ročný Moussa Oukabir, ktorý riadil dodávku pri teroristickom útoku v Barcelone (Autor: ReproFoto: Twitter/RTVE)
    Fotografiu mladíka, ktorý pozabíjal trinásť ľudí a stovku ďalších zranil, uverejnilo spravodajstvo televízie RTVE aj na sociálnej sieti Twitter. Iba 17-ročný Moussa Oukabir je mladším bratom Drissa Oukabira, ktorého zatkli ešte vo štvrtok po útoku v Barcelone, pretože na jeho pas bola požičaná dodávka použitá pri krvavom útoku. Neskôr sa potvrdilo, že mladík ukradol doklady svojmi staršiemu bratovi, aby mohol vybrať z požičovne dodávku. 
     
    Po útokoch v Katalánsku je podľa španielskych úradov na úteku najmenej jeden ďalší terorista. Piatich útočníkov v pobrežnom meste Cambrils, 120 kilometrov od Barcelony, zastrelila polícia. Predseda katalánskej vlády Carles Puigdemont v jednom z rozhovorov ubezpečil, že úrady nemajú informácie o ďalších možných hrozbách. 
     
    Denník the Guardian, ktorý ako mnohé ďalšie svetové médiá sleduje tieto teroristické útoky minútu po minúte, píše, že Barcelona je známa ako centrum džihádistickej radikalizácie v Španielsku. Odvoláva sa pritom na štúdiu Centra na boj proti terorizmu, patriaceho pod prestížnu americkú vojenskú akadémiu West Point. 
     
    V štúdii publikovanej v júni tohto roka sa píše, že zo 178 jednotlivcov zatknutých v Španielsku za uplynulé tri roky pre podozrenia z aktivít spojených s terorizmom pochádza takmer štvrtina práve z Barcelony a je tu ešte jedna závažná skutočnosť. „Deviati z desiatich zatknutých sa čiastočne alebo úplne radikalizovalo v Španielsku,“ konštatuje sa v štúdii

    - Reklama -