FOTO: Podporíme vstup Srbska do EÚ. V4 je úspešná, lebo zabránila migračným kvótam, povedal Zeman

    0
    Na snímke sprava, srbský prezident Aleksandar Vučič, slovinský prezident Borut Pahor, slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, poľský prezident Andrzej Duda, maďarský prezident János Áder a český prezident Miloš Zeman (Autor: TASR)

    Srbsko patrí do EÚ

    “Všetci jednomyseľne podporujú včlenenie Srbska do EÚ a sú ochotní (v tomto smere) poskytnúť maximálnu pomoc,” uviedol Zeman, ktorého citoval portál Novinky.cz. Rýchle prijatie do Únie by sa podľa jeho slov malo týkať aj Čiernej Hory, pričom ideálne bolo zrealizovať ho ešte do konca roka 2027.

    Prezidentov do Lánov pozval Zeman, ktorého krajina momentálne zastáva vo V4 ročné predsedníctvo.

    Migračné kvóty

    “Zaoberali sme sa pozíciou Vyšehradu (V4) v EÚ. Konštatovali sme, že Vyšehrad bol úspešný v minulosti, keď zabránil tzv. migračným kvótam a nevyjadril súhlas s kandidatúrou pána (Fransa) Timmermansa (na post predsedu Európskej komisie),” zhodnotil Zeman podľa portálu Novinky.cz na spoločnej tlačovej konferencii prezidentov.

    V4 by sa teraz mala podľa Zemana zaoberať problémami európskeho rozpočtu, ako aj problematikou obnoviteľných zdrojov. Každá krajina by mala byť sama zodpovedná za svoju ekonomiku a priemysel, a nie závisieť od Európskej komisie, povedal.

    Brexit

    V4 by sa podľa prezidentov zúčastnených krajín mala zaoberať aj svojím vzťahom k odchodu Británie z EÚ. Zodpovednosť za tzv. brexit majú podľa Zemana tak Briti, ako aj EÚ.

    “Európska komisia niekedy svojimi často nezmyselnými direktívami rozčúlila britskú populáciu,” povedal český prezident. Briti zase podľa jeho slov následne navrávali občanom, že keď odídu z EÚ, tak na tom zarobia, čo Zeman považuje za chybu.

    Stredajšia schôdzka Zemana so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou, poľským prezidentom Andrzejom Dudom a maďarským náprotivkom Jánosom Áderom sa venovalo najmä novému rozloženiu síl v Európe po plánovanom odchode Británie z EÚ. Vo štvrtok sa ku krajinám V4 pripojili aj prezidenti Srbska a Slovinska – Aleksandar Vučič a Borut Pahor.

     

    - Reklama -