FOTO O slovenských politikov je záujem. Parlament včera navštívilo takmer 20-tisíc ľudí

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    Pri príležitosti štvrťstoročia slovenskej ústavy sa konalo aj slávnostné zasadnutie parlamentu, na ktorom sa zúčastnili okrem poslancov, členov vlády a prezidenta aj takmer všetci bývalí predsedovia parlamentu od roku 1989 a exprezidenti SR.

    Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) vo svojom prejave pripomínal okrem iného minulosť, z ktorej sa treba poučiť. Poukázal aj na druhú svetovú vojnu, Slovenský štát a nacizmus. “Šľachetné slovenské srdce sa ukázalo v Slovenskom národnom povstaní. SNP je tým národným počinom, ktorý nás oslobodil a trvalo zaradil medzi demokratické národy sveta. Povstanie nám zároveň ukázalo, aké nebezpečné môže byť dobre mienené zlo v podobe totalitného režimu,” povedal Danko.

    V súvislosti s ústavou zdôraznil, že je to moderný a kvalitný právny dokument. Danka teší, že sa do ústavy dostala ochrana slovenskej pôdy a lesov. “Úprimne ma teší, že sme mohli v tomto volebnom období do Ústavy SR zakotviť ochranu slovenskej pôdy a lesov a priradiť ich k národnému bohatstvu Slovenska,” uviedol. Pripomenul aj zrušenie tzv. Mečiarových amnestií. 

    Okrem iného tiež vyzval politických súperov na “korektný, vecný a slušný politický boj”. “Nech negativizmus a kriminalizácia vymiznú z politického súperenia. Oslabujú a ničia slovenskú spoločnosť, chuť a silu ľudí pracovať pre štát. Len pozitívny prístup s mierou pre zodpovednosť posunie Slovensko dopredu,” doplnil v prejave Danko.

    Verejnosť si počas dňa otvorených dverí mohla pozrieť priestory parlamentu aj Bratislavského hradu, kam zvyčajne nemá prístup, stretnúť sa s poslancami. Ľudí čakal aj kultúrny program, prehliadka policajnej či vojenskej techniky, svoju prácu predviedli policajti, vojaci či záchranári. Návštevníci mohli vidieť rôzne zbrane, historické uniformy aj policajné autá.

    Oslavy 25. výročia prijatia Ústavy SR ukončil galaprogram Zem spieva na hrade, slávnostné salvy a ohňostroj.

     

    - Reklama -