FOTO Nemáme na viac? Musíme si vyberať medzi marketingovým pajácom, narcistickým egomaniakom a konfliktným psychopatom? Pýta sa politológ po oslavách na Devíne

    0
    Cyrilometodské oslavy v Nitre, 2017 (Autor: TASR)

    Pri príležitosti osláv Sviatku svätého Cyrila a Metoda vystúpil premiér Robert Fico a v prejave sviatok označil za najdôležitejší pre Slovenskú republiku. Zároveň verejne skritizoval neúčasť prezidenta SR Andreja Kisku na tejto akcii Úradu vlády SR. „Haló, kričím a hovorím aj k najvyššiemu ústavnému činiteľovi tohto štátu, že je najvýznamnejší štátny sviatok, aký SR má, a musíme si ho vážiť a uctievať,“ apeloval.

    Viac sme o tom písali TU.

    Prezident s reakciou dlho nemeškal a premiérovi odkázal, že ho tiež nevidel na mnohých štátnych akciách. Podľa Kiskovho hovorcu Romana Krpelana Fico napríklad odmietol pozvanie hlavy štátu uctiť si Deň víťazstva nad fašizmom 8. mája tohto roku v Kalinove. „Ale nikdy by prezidenta Andreja Kisku nenapadlo o tom verejne hovoriť. A už vôbec nie, ak by mal premiér manželku vo vysokom štádiu tehotenstva,“ dodal Krpelan.

    Viac sme o tom písali TU.

    Nespokojný s oslavami bol aj predseda parlamentu a zároveň Slovenskej národnej strany Andrej Danko. Ten sa podľa jeho slov snažil na oslavách aktívne vystúpiť, no narazil na zamietavý postoj. „Predseda parlamentu však z protokolu Úradu vlády SR dostal odpoveď, že jeho prejav nie je na oslavách žiaduci, a preto sa osláv nezúčastnil,“ vysvetlila Dankova hovorkyňa Zuzana Čižmáriková.

    Viac sme o tom písali TU.

    Fico odštartoval na Devíne svoju ďalšiu prezidentskú kampaň

    Na všetkých troch najvyšších ústavných činiteľov Slovenskej republiky si posvietil politológ Eduard Chmelár, ktorý na sociálnej sieti označil udalosti, ktoré sa odohrali na cyrilo-metodských slávnostiach, za národnú hanbu. Chmelár tvrdí, že nevieme dôstojne oslavovať štátne sviatky. Premiér podľa jeho názoru už tradične štátne oslavy využil na vnútropolitický boj. „Do prejavu k výročiu príchodu Konštantína a Metoda stihol povsúvať všetko, čo sa mu hodilo – od migrantov až po absurdnú skratku, že ich misia je dôkazom, že musíme byť v jadre EÚ. Potom však prišlo niečo, čo by malo každého vnímavého občana tohto štátu prinútiť biť na poplach: premiér vyzval na užšiu spoluprácu štátu a cirkvi, za čo zožal od arcibiskupa Zvolenského sediaceho po jeho pravici potlesk a pochvalu,“ píše Chmelár. Ako dodáva, Fico v celkovom kontexte prejavu vyzval na užšie ideologické prepojenie štátnych orgánov s katolíckou cirkvou, čo by vo Francúzsku chápali ako vlastizradu.

    Politológ reaguje aj na premiérov útok voči prezidentovi. Ako píše na Facebooku, tiež sa mu neúčasť prezidenta nepáči, no takúto reakciu zo strany premiéra považuje za primitívnu a nevhodnú. „Neviem si to vysvetliť inak ako tak, že Robert Fico odštartoval na Devíne svoju ďalšiu prezidentskú kampaň. Ale vybral si na to zlý deň a zlú príležitosť,“ dodal.

    Za detinskú a trápnu považuje výhovorku prezidenta, ktorý po hovorcovi odkázal, že sa na cyrilo-metodských slávnostiach nezúčastnil, pretože je jeho manželka vo vysokom štádiu tehotenstva. Podľa jeho názoru, ak sa chce venovať rodičovským povinnostiam, môže nastúpiť na rodičovskú dovolenku, „ale ak si vybral službu štátu, tak sa má správať ako hlava štátu na plný úväzok“.

    Korunu tomu nasadil Danko

    „Korunu všetkému nasadil predseda parlamentu Andrej Danko,“ píše politológ, upozorňujúc na Dankove slová, ktoré zverejnil na sociálnej sieti, že sa chcel zúčastniť, ale keďže z Úradu vlády SR dostal odpoveď, že vystúpi len premiér, rozhodol sa na slávnosti nezúčastniť. „To je odpoveď trucovitého dieťaťa, nie zrelého štátnika a druhého najvyššieho ústavného činiteľa,“ tvrdí na rovinu Chmelár.

    „Traja najvyšší ústavní činitelia sa dnes pokúšali zahanbiť jeden druhého, namiesto toho zahanbili celý štát,“ dodáva na záver a poukazuje na to, že sa bežný občan môže pýtať, či nemáme na viac, či si tento štát musí vyberať medzi marketingovým pajácom, narcistickým egomaniakom a konfliktným psychopatom, či táto krajina nedokáže porodiť štátnika, ktorý myslí na naše spoločné záujmy, hľadí dopredu a dovidí za horizont.


    Zdroj: Facebook/Eduard Chmelár

    - Reklama -