FOTO Mne moju šatku nezakážete, búria sa v Rakúsku päťročné dievčatá z materskej školy

    0
    Z rakúskej kampane proti zákazu moslimských šatiek (Autor: ReproFoto: Twitter)

    Návrh nového zákona vláda kancelára Sebastiana Kurza predstavila tento mesiac a jeho finálna verzia by mala byť vypracovaná do začiatku letných prázdnin. Ešte predtým bude podľa informácií denníka Kronen Zeitung zaistený právny rozbor, aby následné schválenie zákona prebehlo hladko. Cieľom tohto zákona o ochrane detí je chrániť dievčatá a zabrániť vzniku či skôr rozširovaniu paralelnej spoločnosti, ktorej existenciu pripúšťajú niektorí politici už dnes.

    Na schválenie niektorých častí nového zákona bude vláda potrebovať v parlamente dvojtretinovú väčšinu. „Buď bude hľadať podporu u socialistov, alebo v strane Neos. Na príprave nového zákona sa bude podľa ministra školstva Faßmanna podieľať aj islamská náboženská komunita,“ píše denník s tým, že podobný zákon už v niektorých západoeurópskych krajinách funguje. Napríklad vo Francúzsku bol prijatý už v roku 2004, podobnú úpravu v minulých rokoch schválili aj v niektorých spolkových krajinách Nemecka.

    Kronen Zeitung pripomína, že Európsky súdny dvor minulý rok posvätil zákaz nosenia šatiek v súkromných firmách. Hoci sa väčšinou politici naprieč politickým spektrom na zákaze nosenia šatiek zhodnú, v moslimskej komunite je to inak. Ako referuje najčítanejší rakúsky denník, cez víkend sa na sociálnych sieťach rozbehla kampaň #nichtohnemeinkopftuch (nie bez mojej pokrývky hlavy – pozn. red.).

     

     

    Zdroj: Twitter / Kronen Zeitung

    Desiatky moslimských žien, ktoré sú často zahalené od hlavy po päty, držia na fotografiách či vo videách list papiera s uvedeným sloganom a protestujú proti chystaným reštriktívnym opatreniam. Okrem dospelých žien sú však na účely kampane zneužité aj dievčatá, ktoré ešte ani nechodia do školy. „Majú sotva päť rokov a sú celé zabalené do šatky. Je veľmi nepravdepodobné, že myšlienka nosiť šatku a zúčastniť sa kampane je z ich hlavy,“ píše denník.

    „V jednom z publikovaných videí dievča z materskej školy vysvetľuje, že nosiť šatku je súčasťou jeho identity. Okrem fotografií a videí, ktoré vznikli vo Viedni, prichádzajú na dôkaz solidarity podobné obrázky z celého sveta. Mnohí používatelia sociálnych sietí sú šokovaní tým, že v kampani vystupujú aj také mladé dievčatá, ktoré zjavne zneužili na účely propagandy.“

    - Reklama -