FOTO Do čoho búšime, to raz padne. Kaliňák odstúpiť. Kiska Sorosova filcka. V Bratislave sa dnes protestovalo proti korupcii aj prezidentovi

    0
    Účastníci 3. veľkého protikorupčného pochodu na Hviezdoslavovom námestí (Autor: TASR - Martin Baumann)

    Pred pochodom Bratislavou protestujúci cvične vyjadrili priazeň Petrovi Saganovi za získanie tretieho titulu majstra sveta. Asi o štvrť na šesť protikorupčný pochod oficiálne začal, dav ľudí sa za skandovania hesla „Kaliňák odstúpiť“ pohol pomaly vpred za transparentom s nápisom Krok po kroku proti korupcii!. Neskôr pribudli heslá „Gašpar preč“, „Skutok sa stal“ a „Nie sme ovce“. Hluk zaobstarali aj píšťalky rozdávané organizátormi pred podujatím.

    Po pol šiestej dav dorazil na Námestie SNP. No nie všetci demonštrovali za to isté. Popri sprievode kráčala napríklad aj Klaudia Krekáňová s dieťaťom, ktorá akciu podľa vlastných slov podporila len čiastočne. „Som za odstúpenie prezidenta Andreja Kisku,“ povedala pre sme.sk.

    Protest podporili študenti herectva, učiteľ Vladimír Crmoman, režisérka Tereza Nvotová a vedec Miloslav Bahna. „Potrebujeme ministra vnútra, ktorý vytvára podmienky na prešetrenie daňových podvodov, nie ministra vnútra, ktorý kupuje byty od daňových podvodníkov,“ uviedol vedec z pódia.

    „Myslím, že vám to dlžíme,“ odpovedal šéf Slovenskej komory učiteľov Vladimír Crmoman na otázku, prečo sa učitelia zapojili do akcie organizovanej študentmi. Som hrdý, že moji študenti toto organizujú, ale zároveň som trochu zahanbený, že veci museli dôjsť tak ďaleko, že študenti organizujú protesty a my dospeláci sme trochu zaspali,“ dodal učiteľ hudobnej výchovy a umenia v Bratislave.

    Na pódiu pred šiestou hodinou vystúpila aj Nvotová, autorka nového dokumentu o Mečiarovi. Podľa nej sa nechávame ovládnuť strachom z cudzincov či prístupom k voľbám, pričom len občianska aktivita môže niečo zmeniť. Ľudí preto vyzvala, aby sa nebáli.

    Spoluorganizátorka pochodu, stredoškoláčka Karolína Farská sa vyjadrila, že ľuďom chýba viera v právny štát. „Ľudia by mali veriť, že štát sa o prípad korupcie postará,“ povedala. Odhadla, že na pochod prišlo približne toľko ľudí ako na predchádzajúce pochody. Pozvali aj premiéra Fica. Ten v stanovisku ponúkol dvom vybraným študentom školenie a štúdium na rakúskej protikorupčnej akadémii. Farská považuje ponuku premiéra za nedostatočnú. „Ľudia nemusia mať školu z toho, ako riešiť korupciu, aby videli, že niečo nie je v poriadku v tomto štáte,“ reagovala.

    Brat spoluorganizátora Dávida Straku sa angažoval prednesom vlastnej piesne v duchu skandovaných sloganov.

    Na proteste zaznelo, že keď na Západe padne tieň podozrenia na ministra, ten okamžite odstúpi. Vzápätí sa po otázke, či by mal odstúpiť aj Kaliňák, začalo skandovať za jeho odstúpenie. Podľa slov Farskej chcú ako organizátori dosiahnuť, aby ministra vnútra odvolal prezident. „Do čoho búšime, to raz padne,“ zvolal študent Dávid Straka v závere podujatia. Pochod ukončili po pol siedmej na Námestí SNP národnou hymnou.

    Doteraz jedinou splnenou požiadavkou protestujúcich bolo zrušenie Mečiarových amnestií. Podľa spoluorganizátora protikorupčného pochodu, študenta Straku žiadajú, „aby sa príslušné úrady a štátne orgány zachovali tak ako v prípade pána Kisku“, pričom si nemyslia, že sa v iných prípadoch konalo rovnako, informovala pravda.sk.

    Spoluorganizátorka pochodu Farská sa nedávno v rozhovore pre Denník N vyjadrila podobne. Problém nevidí v prezidentovi, ale v postupe orgánov a štátu. „V tomto prípade vidíme, že štát konal či koná aj vo veciach prezidenta ako v prípade iných občanov. Našiel chybu, vyriešil ju, zaplatila sa pokuta,“ tvrdí s tým, že to isté chcú dosiahnuť aj v ostatných kauzách. Písali sme o tom viac TU.

    Odstúpenie Kaliňáka je aj predmetom petície, pod ktorú sa podpísalo už viac ako 70 000 ľudí. Písali sme o tom TU. Aby sa petíciou museli zaoberať aj poslanci Národnej rady, je potrebné, aby ju podpísalo aspoň 100 000 občanov. Zber podpisov pokračoval aj počas protestu. „My nie sme posadnutí Kaliňákom. Chceme len, aby pravidlá platili pre každého rovnako,“ uviedol počas prejavu vysokoškolák a spoluorganizátor pochodu Róbert Martin Hudec.

    Účastníci pochodu však nekričali Kaliňáka prešetriť, ale Kaliňák odstúpiť, Gašpar preč. Kaliňáka má pritom podľa organizátorov odvolať práve Kiska.

    Protestovalo sa aj proti Kiskovi

    Pred prezidentským palácom sa podľa televízie TA3 stretlo viac ako 200 ľudí. Akciu za Kiskovo odstúpenie pre závažné podozrenia z financovania prezidentskej kampane organizovali občianski aktivisti, podporovaní napríklad Komunistickou stranou Slovenska, bývalým premiérom Jánom Čarnogurským či poslancom Petrom Marčekom. Na transparentoch sa okrem „Kiska Sorosova filcka“ a „Priznajte sa“ objavilo aj heslo „Skutok sa stal“, známe z protikorupčných pochodov organizovaných študentmi.
     
    Protestujúci Kiskov prípad krátenia dane prirovnali ku kauze Bašternák. Okrem prezidentovho odstúpenia požadovali aj verejné ospravedlnenie. Na mieste sa vyskytovala aj skupinka Kiskových podporovateľov. Tí sa dostali do škriepok s početnejšou skupinou, policajti však obe formácie držali od seba.
     
    Pred dvoma týždňami dostali viaceré redakcie mail s informáciami, že spoločnosť Kiska Travel Agency (KTAG), ktorej majiteľmi sú prezident Kiska s bratom, vyšetrovala finančná správa aj polícia. Firma si skrátila dane z príjmu za rok 2014 o 27-tisíc eur v súvislosti s financovaním Kiskovej volebnej kampane.
     
    O týždeň neskôr nasledovalo ďalšie odhalenie. „V období od januára do marca 2014 teda vrátane oficiálnej prezidentskej kampane bol A. Kiska nielen spolumajiteľom, ale aj konateľom spol. KTAG a jej spolumajiteľom je doteraz. Nech sa nevyhovára na nejakého konateľa, ktorý je tam od mája 2014,“ uviedol anonym s tým, že Kiska si neoprávnene uplatnil nadmerný odpočet 146-tisíc eur a navyše si neoprávnene znížil aj vlastnú daňovú povinnosť o viac ako 9 000 eur. Viac sme o tom písali TU.
    - Reklama -