FOTO Brutalita v Katalánsku. Pri násilnostiach je už vyše 460 zranených, ozýva sa kritika zásahov

    0
    Španielska polícia v uliciach Barcelony počas referenda o nezávislosti Katalánska. (Autor: TASR)

    Najmä v Barcelone, ale aj iných mestách boli použité gumové projektily, ktoré sú však od mája 2014 v Katalánsku zakázané po tom, čo jednej žene počas demonštrácie vyrazil takýto projektil oko. Gumový projektil zranil aj dnes na oku jedného muža, informoval spravodajca ČT Petr Zavadil. Podľa neho panujú obavy z toho, čo sa bude diať po zotmení, pretože úrady majú údajne informácie o tom, že do Barcelony sa stiahli antiglobalistickí aktivisti nielen z iných častí Španielska, ale možno aj zo zahraničia.

    Podpredsedníčka španielskej vlády Soraya Sáenz de Santamaría postup polície obhajovala. “Absolútna nezodpovednosť” katalánskej regionálnej vlády bola podľa nej kompenzovaná profesionálnym zásahom nasadených síl. “Vykonali rozhodnutia súdov, konali profesionálne a primerane. Vždy sa snažili chrániť práva a slobody,” citoval ju nemecký týždenník Der Spiegel.

    Voči postupu bezpečnostných zložiek v Katalánsku však začala zaznievať kritika od politikov i osobností verejného života zo Španielska i zahraničia.

    Podľa názoru frakcie zelených je nasadenie polície proti katalánskym voličom veľkou chybou španielskeho premiéra Mariana Rajoya. Obe strany sa musia vrátiť k rokovaciemu stolu a do konfliktu by sa mala vložiť Európska komisia. 

    Smutný deň pre  španielsku  demokraciu

    Predseda opozičnej Španielskej socialistickej robotníckej strany (PSOE) Pedro Sánchez označil dnešok na Twitteri za “smutný deň” pre španielsku demokraciu. “Nepáči sa nám, čo vidíme alebo čo vidí svet,” napísal.

    “Eskalácia v Španielsku je znepokojujúca. Madrid a Barcelona musia okamžite pristúpiť k deeskalácii a hľadať dialóg,” napísal na Twitteri bývalý predseda Európskeho parlamentu a súčasný šéf nemeckých sociálnych demokratov Martin Schulz.

    Násilie v Katalánsku odsudzuje i belgický premiér Charles Michel. “Násilie nikdy nemôže byť odpoveďou! Odsudzujeme všetky formy násilia a opätovne vyzývame na politický dialóg,” uviedol Michel na Twitteri.

    Pobúrenie z toho, čo sa deje v Katalánsku, vyjadrila na Twitteri i britská spisovateľka J.K. Rowlingová: “Je to odpudzujúce a neospravedlniteľné”.

    Dokonca aj rozhodní odporcovia referenda a nezávislosti Katalánska sú znechutení postupom polície. Jeden z najprestížnejších španielskych televíznych novinárov Jordi Évole, ktorý referendum doteraz ostro kritizoval, na Twitteri reagoval slovami: “Tí, ktorí vymysleli tento plán na zmarenie referenda, možno nevedia, že asi vydláždili cestu k definitívnemu odchodu Katalánska”.

    - Reklama -