FICO: Vypracujeme nový návrh trestnej zodpovednosti právnických osôb

    0
    Predseda vlády SR Robert Fico (Autor: sita)

    V rámci minimálnych požiadaviek je určené, akých trestných činov sa norma bude týkať. „Prisľúbili sme zamestnávateľom, že sa v tomto okamihu chceme venovať len minimálnym požiadavkám medzinárodných organizácií,“ vyhlásil Fico. Ak prax ukáže, že zákon je prospešný a pomáha, môžeme sa vrátiť k jeho modifikácii,” dodal.

    Nechceme a ani nepôjdeme do predloženia tohto zákona od stola. Nenapíše ho nejaký legislatívec a potom to schválime, zdôraznil ďalej premiér. Norma musí vzniknúť podľa neho v spolupráci všetkých sociálnych partnerov. Odborári a živnostníci chcú aktívnejšie pristupovať k tejto téme, lebo nemajú dôvod obávať sa zneužitia. Na druhej strane sú podnikatelia, ktorí sú opatrnejší. Premiér považuje ich pripomienku, že by mohla byť trestná zodpovednosť právnických osôb zneužívaná ako nástroj v konkurenčnom súboji, za oprávnenú.

    Prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR Tomáš Malatinský uviedol, že väčšinovo prijali stanovisko, aby sa prijalo nevyhnutné minimum. Pre podnikanie by bolo dobré, aby sa využívali iba ekonomické zákony a nástroje a právo sa využívalo iba ako krajný prostriedok na tých, čo podnikanie zneužívajú a nedodržiavajú zákony. Väčšina podnikateľov nie je takých a musíme ich teda chrániť, vysvetlil postoj asociácie.
     

    - Reklama -